Ιδιαίτερη αναφορά στο Κυπριακό ζήτημα και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες επίλυσής του, έκανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στο συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Βερολίνο, νωρίτερα σήμερα Σάββατο. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό, απαριθμώντας τις προκλήσεις και τα βάρη που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά, την ίδια ώρα που πιέζεται από το αίτημα για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

«Είμαστε το μαξιλάρι της σταθερότητας στην περιοχή», ανέφερε, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους τους και δεν θα δεχτεί νέα σκληρά μέτρα! 

«Η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους σύμφωνα με το πρόγραμμα, αλλά δεν θα δεχτούμε τη λογική μιας αιώνιας λιτότητας που καταστρέφει την ελληνική κοινωνία. Μια λογική που αποδυναμώνει έναν Ευρωπαίο εταίρο που είναι ο πυλώνας της ειρήνης και της σταθερότητας σε μια περιοχή της αυξανόμενης έντασης και συγκρούσεων. Ένα συνεργάτη που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης στη διαχείριση των μεγάλων μεταναστευτικών πιέσεων που αντιμετωπίζουμε όλοι, στη βάση του διεθνούς δικαίου», επεσήμανε. 

Καλώντας τους πιστωτές της ΕΕ και το ΔΝΤ να επανεξετάσουν την προσέγγισή τους για λιτότητα στην ελληνική οικονομία, ο Πρωθυπουργός Α.Τσίπρας συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα, «είναι ένας κρίσιμος στρατηγικός εταίρος (στην ΕΕ) που αγωνίζεται κάθε μέρα για να κρατήσει την ισορροπία στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, ενώ την ίδια στιγμή, είναι επίσης ένας εταίρος ο οποίος στηρίζει τις προσπάθειες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό Πρόβλημα, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ».

«Μια λύση που θα επιτρέψει επιτέλους σε όλους τους πολίτες στην Κύπρο να ζουν μαζί, χωρίς ξένα στρατεύματα, χωρίς το αποικιακό σύστημα των εγγυήσεων και το σημαντικότερο, χωρίς φόβο», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Του Θάνου Αθανασίου (Βερολίνο)

 

 

Tags: