Ρέγκλινγκ: Οι εξαγγελίες Τσίπρα δεν επηρεάζουν τους στόχους αλλά έπρεπε να μας ενημερώσει

Μίλησε στην ισπανική El Mundo

Ρέκλινγκ: Οι εξαγγελίες Τσίπρα δεν επηρεάζουν τους στόχου

Οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για την έκτακτη βοήθεια στους συνταξιούχους δεν αναμένεται να αλλάξουν τους στόχους του προγράμματος το 2017 και το 2018. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ στην ισπανική εφημερίδα, El Mundo, τονίζοντας ωστόσο ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να δίνει αναφορά στους εταίρους! 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ 

«Στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, η Ελλάδα δεσμεύεται να συζητήσει εκ των προτέρων με τα θεσμικά όργανα όλα τα μέτρα πολιτικής που ενδεχομένως επηρεάσουν τους στόχους αυτούς και τους στόχους του προγράμματος. Επίσης, το τι θα κάνει με οποιαδήποτε υπερβάλλουσα επίτευξη πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος, πράγμα που συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση, πρέπει να συζητείται εκ των προτέρων με τα θεσμικά όργανα», είπε χαρακτηριστικά .

«Εμείς δεν είχαμε γνώση αυτών των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης για τη διαχείριση των δημοσιονομικών πόρων σε συντάξεις και ΦΠΑ πριν αυτές ανακοινωθούν. Ελπίζω ότι μπορούμε να επιστρέψουμε σύντομα σε συνεργατικές πρακτικές οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Όσον αφορά στο περιεχόμενο, τα θεσμικά όργανα έχουν καταλήξει πλέον στο συμπέρασμα ότι τα εξαγγελθέντα μέτρα εγείρουν σοβαρές ανησυχίες, αλλά αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει σημαντικά τα δημοσιονομικά αποτελέσματα που έχουν τεθεί ως στόχοι για το 2017 και το 2018. Τα κράτη- μέλη του ESM θα αποφασίσουν τώρα τι θα κάνουν», πρόσθεσε ο ίδιος. 

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΕΤΥΧΑΝ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 

Μιλώντας για τα μνημόνια, ο Κλάους Ρέγκλινγκ είπε πως ενώ στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία έφεραν αποτελέσματα, δεν συνέβη το ίδιο και στην Ελλάδα, η οποία όπως είπε «είναι διαφορετική περίπτωση» και οι λόγοι είναι τρεις: «Πρώτον, όταν ξέσπασε η κρίση, τα προβλήματα στην Ελλάδα ήταν πολύ μεγαλύτερα από ότι σε κάθε άλλη χώρα, σε ό,τι αφορά στο δημοσιονομικό και εμπορικό έλλειμμα και την απώλεια ανταγωνιστικότητας. Δεύτερον, η ελληνική διοίκηση είναι εξαιρετικά αδύναμη. Αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα έλαβε μεγάλη τεχνική βοήθεια από το ΔΝΤ και την Κομισιόν, αλλά το να ενδυναμωθεί η διοίκηση είναι αποστολή μίας γενιάς. Τρίτον, το πρώτο μισό του 2015 υπήρξε αυτή η μεγάλη αναστάτωση με τη νέα κυβέρνηση», εξήγησε .

«Το 2014 ήταν η χρονιά που είδαμε τα πρώτα θετικά σημάδια. Ήταν η πρώτη χρονιά με θετικό ρυθμό ανάπτυξης, μετά από πέντε χρόνια ύφεσης» είπε σε άλλο σημείο, μιλώντας για την Ελλάδα και πρόσθεσε: «Στη συνέχεια, όπως όλοι γνωρίζουμε, εξελέγη στα τέλη του Ιανουαρίου του 2015 πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας και είχε την εντολή να δοκιμάσει μια πολύ διαφορετική πορεία: να αναστείλει μερικές από τις μεταρρυθμίσεις, να διακόψει το προηγουμένως συμφωνηθέν πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Είδαμε τα αποτελέσματα: η ελληνική οικονομία επέστρεψε σε ύφεση, αθέτησε μερικές εξωτερικές πληρωμές και έφτασε πολύ κοντά στο Grexit. Έτσι, ήταν αρκετά δραματικό πρώτο εξάμηνο του έτους. Πολύ δαπανηρό για την οικονομία και τους πολίτες». Στη συνέχεια, ο επικεφαλής του ESM ανέφερε ότι από τον Αύγουστο του 2015, το τρίτο πρόγραμμα εφαρμόζεται αρκετά καλά. «Υπάρχουν προβλήματα, καθυστερήσεις, αλλά κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτή τη στιγμή έχουμε κολλήσει λίγο στη δεύτερη αξιολόγηση, αλλά ελπίζω ότι θα κάνουμε πρόοδο στο μέλλον», πρόσθεσε. 

ΚΑΡΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ

Ο κ.Ρέγκλινγκ ρωτήθηκε και για την περίοδο που οι Ευρωπαίοι έχασαν την ψυχραιμία τους το 2015, στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα. «Νομίζω ότι ήταν οι προσωπικότητες. Η συμπεριφορά του Γιάνη Βαρουφάκη ήταν απλά μη αποδεκτή και το Eurogroup ήταν ξεκάθαρα ενωμένο. 18 υπουργοί είχαν μία πολύ διαφορετική άποψη», σχολίασε.

Ακόμη, ο επικεφαλής του ESM απέρριψε τους ισχυρισμούς των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων ότι υπήρξε μεγάλη πίεση από τους δανειστές στα τέλη του 2014 και ότι ήταν απευθείας συνέπεια αυτού όσα συνέβησαν το 2015.

«Είναι σχετικά συχνό μία χώρα σε πρόγραμμα να πιστεύει ότι υπάρχει υπερβολική πίεση», απάντησε όταν ρωτήθηκε αν συμμερίζεται αυτές τις απόψεις. «Εννοείται ότι υπάρχει πίεση σε μία χώρα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα ένα σημαντικό χρηματικό ποσό, είναι πολύ κατανοητό οι δανειστές να ενδιαφέρονται πολύ για το τι συμβαίνει στη χώρα», απάντησε ακόμη.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top