«Ο παλιός Τσίπρας επέστρεψε» τονίζει χαρακτηριστικά το Spiegel στον τίτλο δημοσιεύματος με τον οποίο αναλύει όσα επακολούθησαν μετά το «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Το γερμανικό περιοδικό στέκεται ιδιαίτερα στην μετάβαση των Τσακαλώτου-Αχτσιόγλου στη Γερμανία για να εξηγήσουν τις έκτακτες παροχές του Αλέξη Τσίπρα και τονίζει όσον αφορά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών ότι δεν αποτελούν απειλή για τους δημοσιονομικούς στόχους: «Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά στην πραγματικότητα οι εν λόγω αποφάσεις θα πρέπει να συζητηθούν με τους δανειστές».

Στη συνέχεια, σχολιάζοντας τη στάση του Αλέξη Τσίπρα, το Spiegel κάνει λόγο πως επανήλθε ο… παλιός Τσίπρας!

«Φαίνεται πως ο παλιός Τσίπρας είναι πίσω: Ο χαρισματικός ρήτορας, που καλλιεργεί την πολεμική διάθεση. Ο Τσίπρας είχε τόση αυτοπεποίθηση την άνοιξη του 2015. Εκείνη την εποχή, πυροδότησε μια μάχη εξουσίας, η οποία κατέληξε με την Ελλάδα να χρεοκοπεί. Από τότε ο πρωθυπουργός ήταν αιχμάλωτος των απαιτήσεων της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων, που η Ελλάδα έπρεπε να συμφωνήσει για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας. Αλλά ο ρόλος του πιστού των δανειστών κούρασε τον Τσίπρα. Ήταν συχνά κυκλοθυμικός, πικραμένος και ανυπόμονος» σημειώνει το Spiegel.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, δύο είναι τα πιθανά σενάρια για τη συνέχεια: «Οι πιστωτές να δώσουν τις ευχές τους και να αποδεχθούν ηπιότερα μέτρα λιτότητας. Αυτό θα αυξήσει την δημοτικότητά του και θα του αυξήσουν τις πιθανότητες επανεκλογής. Αν οι δανειστές δεν ''παίξουν'', ο Τσίπρας θα επιδιώξει εκλογές -παρότι ο Τσακαλώτος το αρνήθηκε στο Βερολίνο. Αντί να είναι διστακτικός, θα γίνει ένας σεβαστός αντίπαλος των πιστωτών».