Η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, ως συνέπεια της απόφασης του Εurogroup, προχωρά στο πλαίσιο των κανόνων του ESM και η εκτίμηση συμβατότητας των εξαγγελιών Τσίπρα για τη 13η σύνταξη και τον ΦΠΑ στα νησιά, βρίσκεται υπό εξέταση, τόνισε σήμερα η Εκπρόσωπος της Κομισιόν Άννικα Μπράιντχαρτ, κληθείσα να σχολιάσει τις σημερινές ανακοινώσεις εκπροσώπων του γερμανικού υπουργείου οικονομικών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου οικονομικών ζήτησε σήμερα από τους θεσμούς να αποτιμήσουν τη συμβατότητα των μέτρων άμεσα, ώστε «να μην καθυστερήσει η εκτέλεση των μέτρων για το χρέος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη βάση της διαδικασίας του ESM, τα μέτρα εκτελούνται σταδιακά, για τεχνικούς καθαρά λόγους, μετά από σχετικές αποφάσεις του εκτελεστικού συμβουλίου του οργανισμού.

Συνεπώς η Γερμανία θα μπορούσε να επιλέξει, όπως και έκανε, να μη συναινέσει στην εκτέλεση των μέτρων εντός του ESM, μέχρι να λάβει εξηγήσεις.
Στις Βρυξέλλες υπάρχει η εκτίμηση ότι η αποτίμηση των μέτρων θα γίνει μέσα στη μέρα και κατά συνέπεια δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου