Σκληρή επίθεση στο ΔΝΤ έκανε (και) ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατηγορώντας το Ταμείο -στον απόηχο του άρθρου του Τόμσεν- για διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

«Το ΔΝΤ να μην διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και να μη βασίζεται σε αναληθή στοιχεία» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, μιλώντας για λανθασμένες εκτιμήσεις και «τακτική καταστροφολογικών προβλέψεων από το Ταμείο».

«Η θέση της κυβέρνησης ήταν και είναι σαφής.  Δεν θα αποδεχθεί τη νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018» ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, επισημαίνοντας ότι η θέση της Ελλάδας στα εργασιακά και τα δημοσιονομικά είναι σταθερή.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις ώστε να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς νέα μέτρα. Από εκεί και πέρα, το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά το πρόγραμμα είναι ανοικτό και σχετίζεται με τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος» πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ο κ. Τζανακόπουλος κάλεσε το ΔΝΤ να ρίξει στο τραπέζι την άποψή του για την ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 και είπε αναφορικά με το άρθρο του Τόμσεν: «Οι δύο αξιωματούχοι του ΔΝΤ αναφέρουν πως το Ταμείο δεν επιθυμεί περαιτέρω λιτότητα και είναι υπέρ πλεονασμάτων 1,5% μετά τη λήξη του προγράμματος, όμως, αυτοαναιρούμενοι, στο άρθρο τους αναφέρουν ότι θα αποδεχτούν τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων για 3,5% πρωτογενή πλεονάσματα. Το ΔΝΤ οφείλει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του».

Αναφορικά με την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την παραμονή του χωρίς όμως να υποχωρεί στο αίτημα για νέα μέτρα.

Ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε και στα περί γενναιόδωρων συντάξεων του Τόμσεν, λέγοντας πως οι δαπάνες της Ελλάδας για συντάξεις και βοηθήματα βρίσκονται στο 70% της ΕΕ και στο 52% της Γερμανίας και τόνισε: «Είναι ελάχιστη ένδειξη σεβασμού να μην διαστρεβλώνει την πραγματικότητα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη συνέχεια στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού σήμερα (Νίσυρο) αλλά και τις επόμενες μέρες, εστιάζοντας στις επαφές που θα έχει σε Βρυξέλλες και Βερολίνο με Γιούνκερ, Σουλτς, Ολάντ, Ρούτε και Μέρκελ.

Σχολιάζοντας τις αιχμές της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου για τον εκπρόσωπο της Κομισιόν στην τρόικα και στην στάση του απέναντι στο ΔΝΤ, είπε: «Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει τη συμφωνία τους και τη συμπαράστασή τους στην ελληνική πλευρά για το θέμα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες είναι πυλώνας του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου».

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου, για τη Χρυσή Αυγή αλλά και το κάψιμο της σημαίας, που ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων ακόμη και εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε: «Δεν υπάρχει θέμα παραίτησης του κ. Παρασκευόπουλου. Εξέφρασε τις προσωπικές του απόψεις και δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός εκ μέρους της κυβέρνησης για αλλαγή ή τροποποίηση του σχετικού άρθρου. Σε ότι αφορά τα όσα είπε για την Χρυσή Αυγή, νομίζω ότι έχει προχωρήσει στις απαραίτητες διευκρινήσεις». Παράλληλα, επεσήμανε ότι η θέση της κυβέρνησης «απέναντι στο νεοναζιστικό μόρφωμα είναι σαφής».

Τέλος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι «θα βάλουμε νερό στο κρασί μας» και αν αυτό σημαίνει νέα μέτρα, είπε: «Αυτό που είπε είναι πως θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να έλθουμε σε σημείο συμβιβασμού χωρίς να υποχωρήσουμε στις βασικές θέσεις που έχουμε επαναλάβει τις προηγούμενες φορές».