Από τον Ιανουάριο και βλέπουμε η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης - Μικρές προσδοκίες για τα ραντεβού που ξεκινούν πάλι αύριο με τους θεσμούς

Ποια ζητήματα θα τεθούν στο τραπέζι και ποια είναι εντελώς στον «αέρα»

Με αρκετά ζητήματα ανοιχτά και χωρίς μεγάλες προσδοκίες,  για τις επόμενες ημέρες τουλάχιστον, ξεκινούν αύριο πάλι οι συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.  

Ο επικεφαλής των θεσμών βρίσκονται ήδη στην Αθήνα, ενώ το ακριβές  χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων αναμένεται να καθορισθεί τις επόμενες ώρες προκειμένου να ξεκινήσει ο νέος γύρος των επαφών.

Η επίσκεψη πάντως θα είναι «εξπρές», μέχρι την Παρασκευή, ενώ όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Κάτια Μακρή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με την Μάρα Ζαχαρέα, από τον χρόνο και μόνο που θα διαρκέσει αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν αναμένεται κάποια ουσιαστική εξέλιξη, στα αρκετά ζητήματα- «αγκάθια» (όπως εργασιακά, δημοσιονομικά μέτρα του 2018,  υπερταμείο, ΔΕΗ κλπ)  που θα τεθούν και πάλι στο τραπέζι σε αυτή την φάση.  Έτσι, οι ελπίδες για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης παραπέμπονται από τον Ιανουάριο και…  βλέπουμε!        

Χαρακτηριστικό είναι ότι στα δημοσιονομικά μέτρα του 2018  μόνο,  η απόκλιση είναι μεγάλη, με την ελληνική κυβέρνηση να τα εκτιμά στα 250 εκ. ευρώ, όταν οι Βρυξέλλες τα αποτιμούν στα 750 εκ. ευρώ!  

Πέρα από τα ζητήματα που αφορούν την β΄αξιολόγηση όμως, εντελώς στον «αέρα» βρίσκονται τα υπόλοιπα μεγάλα ζητήματα για την εξέλιξη του προγράμματος τα επόμενα χρόνια, όπως για πόσα χρόνια θα απαιτούνται πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ, τι θα γίνει με τον «κόφτη» και βεβαίως αν θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.                   

H κυβέρνηση εμφανίζεται να ρίχνει το βάρος της στην «πολιτική διαπραγμάτευση» για να ξεπεραστούν οι διαφορετικές απόψεις και κυρίως στην συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Καγκελάριο της Γερμανίας Μέρκελ την Παρασκευή στο Βερολίνο, ενώ θα έχουν προηγηθεί οι συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ευρωβουλής Σουλτς και τον απερχόμενο Γάλλο πρόεδρο Ολάντ στις Βρυξέλλες.     

Την ίδια ώρα,  το Μαξίμου συνεχίζει να «εξορκίζει» το ενδεχόμενο εκλογών, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μίλησε σήμερα για προσπάθεια «έντιμου συμβιβασμού» και με τις δύο πλευρές  να βάζουν νερό στο κρασί τους,

Αλλά,  όπως σχολίασαν η Κ. Μακρή και Μ. Ζαχαρέα, στο παρελθόν αυτή η προσπάθεια «συμβιβασμού» κόστισε πιο ακριβά στην χώρα απ’ ότι θα κόστιζαν οι αρχικές απαιτήσεις… 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top