Κονδύλια για τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων αναζητά επειγόντως η κυβέρνηση

Μετά την απόφαση της Άγκυρας για αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών F35

Σε αναζήτηση του  τρόπου με τον οποίο θα ενισχυθούν οι   εξοπλισμοί των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκεται η κυβέρνηση λόγω της απόφασης της Άγκυρας  να ενισχύσει τον στόλο της Πολεμικής της Αεροπορίας, με την παραγγελία (και παραλαβή  ως το 2020)  24 νέων  μαχητικών αεροσκαφών F35.

Τα  F35 διαθέτουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δίνουν πλεονέκτημα στον  αέρα, έχουν τεχνολογία  Stealth,  δηλαδή γίνονται αντιληπτά από τα ραντάρ όταν είναι πια αργά, ενώ διαθέτουν υπερσύγχρονους αισθητήρες που παρέχουν  καλύτερη αποτύπωση του πεδίου μάχης από τα αεροσκάφη της  προηγούμενη γενιάς.

Έτσι, η Ελλάδα εξετάζει:

-Την  αγορά 12  F35, με κόστος 1,25- 1,5 δισ. ευρώ

-Την αναβάθμιση των F16 με κόστος   2- 2,5 δισ. ευρώ.  

«Αναζητούμε τρόπους να δούμε πώς μπορούμε να αγοράσουμε F35 και να τα εντάξουμε στον στόλο» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας  Δ. Βίτσας στον   Alpha 989.

Eπειδή όμως οι προϋπολογισμοί δεν σηκώνουν τέτοιες δαπάνες, το υπουργείο Εθνικής  Άμυνας ποντάρει σε μια ειδική συμφωνία με την νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, μέσω του ΝΑΤΟ, εκτιμώντας ότι κανείς δεν θα ήθελε να αλλάξουν οι ισορροπίες δυνάμεων στο Αιγαίο υπέρ της Τουρκίας.

«Δεν αφορά μόνο εμάς, αλλά και την ίδια τη Συμμαχία και θεωρώ ότι εκεί υπάρχουν δυνατότητες, με την επέκταση της στρατιωτικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, να έχουμε ενίσχυση των εξοπλιστικών μας προγραμμάτων, όπως ήδη έχουν πράξει οι ΗΠΑ, χωρίς να αυξάνουμε τον προϋπολογισμό μας, κάτι το οποίο είναι απαγορευτικό λόγω της οικονομικής κρίσης» τόνισε μιλώντας στον Real Fm o υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.    

Η ανάγκη για  ενίσχυση της πολεμικής αεροπορίας  μετά την απόφαση της Τουρκίας να παραγγέλλει αεροσκάφη F35 θεωρείται δεδομένη, αν η Αθήνα θέλει  να διατηρήσει την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο, καθώς οι παραβάσεις, παραβιάσεις και υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών είναι καθημερινές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθημερινά  αερομαχίες και εμπλοκές πάνω από το Αιγαίο.

Η τουρκική προκλητικότητα το τελευταίο διάστημα έχει ανησυχήσει το Πεντάγωνο αλλά και την πολιτική ηγεσία. Τόσο ο υπουργός Άμυνας όσο και ο αναπληρωτής υπουργός δηλώνουν ταυτόχρονα ότι ανησυχούν για ατύχημα.

«Δεν έχω φόβο ότι θα κάνει κάτι η Τουρκία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε σε εγρήγορση. Όταν όμως γίνονται αερομαχίες, το “ατύχημα” ελλοχεύει» προειδοποίησε ο κ, Βίτσας, κατά την συνέντευξή του στον Alpha 989.  

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top