Την αποφασιστικότητά του να μην πληγεί ο θεσμός της Δικαιοσύνης από την πολιτική διολίσθηση της κυβέρνησης επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

«Θα κάνω τα πάντα για να ανακτηθεί το κύρος της. Η Νέα Δημοκρατία έχει επεξεργαστεί ένα συνολικό πρόγραμμα αναμόρφωσης τόσο της Δικαιοσύνης όσο και του Σωφρονιστικού Συστήματος. Στεκόμαστε δίπλα στην Ελληνίδα και στον Έλληνα Δικαστή που επιτελεί απαρέγκλιτα το καθήκον του, κάτω από δυσμενέστατες συνθήκες. Η επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης πρέπει να είναι βασικό εθνικό στοίχημα όχι μόνο με δημοκρατικό, αλλά και με αναπτυξιακό πρόσημο», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε:

«Είμαστε αποφασισμένοι να ασχοληθούμε με τα πραγματικά προβλήματα της Δικαιοσύνης. Με συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις. Παράλληλα με την αναμόρφωση της Δικαιοσύνης, η Ν.Δ. έχει επεξεργασθεί ένα συνολικό πρόγραμμα αναμόρφωσης του Σωφρονιστικού Συστήματος. Πιστεύω στη Δικαιοσύνη. Πιστεύω στην Ανεξαρτησία της. Πιστεύω σε εσάς που την υπηρετείτε. Θα πράξω τα πάντα για να ανακτηθεί το κύρος της».

Συνέχισε μάλιστα εκτοξεύοντας βέλη εναντίον της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «δεν ισοπεδώνει μόνο οικονομικά τη χώρα, αλλά διαλύει τους θεσμούς και πλήττει τη Δικαιοσύνη, προκαλώντας με τις μεθοδεύσεις της, αφενός κλίμα αναταραχής στους κόλπους της και αφετέρου κλίμα ανασφάλειας δικαίου στην ελληνική κοινωνία».

«Γνωρίζετε, ότι έχουμε αναλάβει κάθε δυνατή θεσμική πρωτοβουλία για να διασφαλιστεί η ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Στηλιτεύσαμε τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στη Βουλή, ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Αποδείξαμε σωρεία κυβερνητικών παρεμβάσεων σε συγκεκριμένες υποθέσεις. Όχι μόνο για να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός. Αλλά για να σταματήσουν οι επιθέσεις στη Δικαιοσύνη από στελέχη της Κυβέρνησης, όπως ο κ. Πολάκης που έχει αναφερθεί επανειλημμένως με άκρως υποτιμητικά σχόλια για τους λειτουργούς της», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Για πρώτη φορά η Δικαστική εξουσία πρέπει να θωρακισθεί απέναντι στην συστηματική υπονόμευση του κύρους και της λειτουργίας της που συντελείται με ευθύνη της παρούσας Κυβέρνησης. Άλλωστε και εσείς πολλές φορές στηλιτεύσατε με ανακοινώσεις σας την συστηματική υπονόμευση των θεμελίων του νομικού μας πολιτισμού, όπως προέκυψε μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών. Στην πράξη καθημερινά αποδεικνύετε την προσήλωσή σας στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του νόμου. Η στάση σας λειτουργεί ως θεσμικό ανάχωμα στις επιδιώξεις μιας Κυβέρνησης που αντιλαμβάνεται την άσκηση της εξουσίας ως ένα σύστημα επιβολής της βούλησής της, πέρα και έξω από το θεσμοθετημένο σύστημα κανόνων και αρχών».

Όπως είπε «η εύρυθμη λειτουργία του συστήματος Ποινικής Δικαιοσύνης είναι αναγκαίος όρος επιβίωσης κάθε δημοκρατικής κοινωνίας» και τόνισε ότι «ακραίες πράξεις βίας με πρόσχημα τα κοινωνικά αίτια των αυτουργών, γενικώς και αορίστως, είναι μια ανεπίτρεπτη για εμάς πρακτική».

«Το αγαθό της δημόσιας ασφάλειας και της επιβολής του νόμου είναι βασικό αγαθό ενός Κράτους Δικαίου. Και δεν αντιστρατεύεται τα αγαθά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αντιθέτως, τα διασφαλίζει προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου. Αυτή είναι και η θεμελιώδης διαφορά μεταξύ του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται τη λειτουργία της Δικαιοσύνης η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς, δεν πάσχουμε από την ηθική δυσχρωματοψία του ΣΥΡΙΖΑ στα ζητήματα της επιβολής του νόμου και της απονομής της Δικαιοσύνης. Πιστεύουμε στους κανόνες λειτουργίας μιας ευνομούμενης κοινωνίας, ενός Κράτους Δικαίου, που αρμόζει σε μια προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα», είπε και κατέληξε:

«Στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης πρέπει να εξεταστεί και το ζήτημα του τρόπου επιλογής των Προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων, ούτως ώστε να ελαχιστοποιηθεί η εξάρτηση τους από κυβερνητικά όργανα. Επίσης, ήρθε η ώρα να συζητήσουμε την κατοχύρωση στην πράξη της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστών».