Την  ώρα που στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης διατυμπανίζουν ότι δεν πρόκειται να έρθουν νέα μέτρα, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης επιβεβαίωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο και δημοσίως από το βήμα της Βουλής τις πληροφορίες που διακινούνταν το τελευταίο διάστημα περί απαίτησης του ΔΝΤ για προκαταβολική ψήφιση μέτρων ύψους 4,5 δις ευρώ εδώ και τώρα για το 2019. Είναι η πρώτη φορά που ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος παραδέχεται την επίμαχη απαίτηση του Ταμείου δημόσια.

Μιλώντας για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017, ο κος Χουλιαράκης υποστήριξε πως έχουν σχεδόν κλείσει οι φάκελοι της δεύτερης αξιολόγησης, ομολογώντας ότι εκκρεμότητα αποτελεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα την οποία συνδέει με την εν λόγω απαίτηση θεωρώντας ότι η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% μετά το 2018 είναι εξαιρετικά δύσκολη.

«Το ΔΝΤ συναρτά τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα με την προκαταβολική λήψη μέτρων της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ ή 4,5 δισ. για το έτος 2019. Απαιτεί προκαταβολική νομοθέτηση τον Δεκέμβριο του 2016 για το έτος 2019», είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Χουλιαράκης

«Η θέση του Ταμείου στηρίζεται στη δικιά του εκτίμηση ότι το 2018, το 2019 και παραπέρα, η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική οικονομία θα έλεγα, δεν έχει τη δυνατότητα να πιάσει το στόχο του 3,5%, όπως προβλέπει το πρόγραμμα», περιέγραψε ο Γιώργος Χουλιαράκης.

Σημείωσε ωστόσο, ότι «το ίδιο εργαλείο που οδηγεί το ΔΝΤ να προβλέπει πολύ χαμηλότερη δημοσιονομική επίδοση για τα έτη 2018 και 2019, οδήγησε το Ταμείο να εκτιμά ότι το 2015 ο προϋπολογισμός θα έκλεινε με έλλειμμα -0,6%, ενώ έκλεισε με πλεόνασμα 0,2%. Ο προϋπολογισμός του 2016 θα έκλεινε με έλλειμμα -0,5%, ενώ φαίνεται να κλείνει με υπέρβαση 0,6% του ΑΕΠ, συνολικά με πλεόνασμα 1,1% κ.ο.κ.».

«Η ελληνική κυβέρνηση με ηρεμία, με εμπιστοσύνη, με βεβαιότητα οικοδομεί τις συμμαχίες που πρέπει να οικοδομήσει στην Ευρώπη, αξιοποιεί τα ρήγματα στα πλαίσια των ευρωπαϊκών οργάνων και έχει την βεβαιότητα ότι η αξιολόγηση θα κλείσει γρήγορα, η τροχιά της οικονομικής ανάκαμψης θα διατηρηθεί, η οικονομία θα βγει από την ύφεση και από το πρόγραμμα όπως προβλέπεται μέσα στο 2017 και το 2018», είπε ο κ. Χουλιαράκης.

«Προτεραιότητα μας είναι η ενίσχυση και προστασία της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και κλειδί σε αυτή την πορεία είναι η άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η ταχεία ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ώστε να μην επιστρέψει η αβεβαιότητα πάνω από την ελληνική οικονομία», είπε ο Γιώργος Χουλιαράκης.

Ο αναπληρωτής υπουργός επιτέθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις, σημειώνοντας ότι τα δυο μεγάλα κόμματα που κυβερνούσαν, έκαναν δαπάνες "βρέξει-χιονίσει", ανεξάρτητα από το αν η οικονομία πήγαινε καλά ή όχι, με συνέπεια τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό που οδήγησε στα προγράμματα. 

Ασκησε σκληρή κριτική στη Νέα Δημοκρατία και στις προτάσεις για μείωση φόρων 4,2 δισ. ευρώ. «Δεν αρκεί κάποιος να εγκαλεί την κυβέρνηση για αύξηση φόρων, χωρίς να περιγράφει το πώς θα υπάρξει δημοσιονομική ισορροπία. Δεν αρκεί να μιλάνε για μείωση φόρων 4,2 δισ. ευρώ χωρίς να εξηγούν ποιες δαπάνες θα περικόψουν», είπε, τονίζοντας ότι η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για περικοπές φόρων 4,2 δισ. «ή θα ρίξουν την οικονομία σε νέα περιπέτεια ή θα οδηγήσουν σε μείωση μισθών και συντάξεων».