«Έχουμε κάνει απολύτως σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος» ξεκαθάρισε για ακόμη μία φορά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «σημαντική επιτυχία» και «αποφασιστικό βήμα για τη σταθεροποίηση της οικονομίας» τις αποφάσεις του Eurogroup για το χρέος.

Ο κ. Τζανακόπουλος άφησε αιχμές για τη στάση ΔΝΤ και Γερμανίας λέγοντας πως «αναμένουμε να διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο αυτοί που έχουν ευθύνες για τα σημερινά αδιέξοδα και να σταματήσουν να επιμένουν στην καταστρεπτική και αναποτελεσματική λιτότητα».

«Να κατανοήσουν όλοι την κρισιμότητα των στιγμών»

«Πρέπει να κατανοήσουν όλοι την κρισιμότητα των στιγμών» υπογράμμισε, ενώ στη συνέχεια επιτέθηκε στην ΝΔ λέγοντας ότι θα έπρεπε να χαιρετήσει τα μέτρα για το χρέος: «Επέλεξε όμως αντίθετη στάση. Λογικό γιατί μέχρι πρότινος χαρακτήριζε βιώσιμο το χρέος. Είναι σταθερά προσηλωμένη στη στρατηγική του τετάρτου μνημονίου και θέλει νέα μέτρα για να εμφανιστεί αυτή ως πρόθυμη να τα εφαρμόσει».

«Η ΝΔ έχει επιλέξει επικίνδυνη στάση. Εύχεται την αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Εύχεται να επικρατήσουν οι σκληροπυρηνικές θέσεις για ακραία λιτότητα. Κάνει κακό στη χώρα» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η μπάλα είναι στο γήπεδο του ΔΝΤ»

«Η μπάλα είναι στο γήπεδο του ΔΝΤ. Εμείς ξαναλέμε ότι δεν θα δεχθούμε νέα μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος» είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Πρέπει να αποφασίσει τι θέλει να κάνει με το ελληνικό πρόγραμμα. Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει που είμαστε ανυποχώρητοι ενώ έχουμε κάνει συμβιβασμούς για να κλείσει η β΄ αξιολόγηση» τόνισε.

Τι απάντησε σε ερώτηση για εκλογές ή δημοψήφισμα - Στόχος η ποσοτική χαλάρωση

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο των εκλογών ή ενός δημοψηφίσματος, ο κ. Τζανακόπουλος απέρριψε τα σενάρια.

«Τα σενάρια των εκλογών δεν στέκουν. Θα συνεχίσουμε το κυβερνητικό έργο με στόχο την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Δεν έχουμε τίποτα άλλο στο μυαλό μας εκτός από το να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι το τέλος του χρόνου, ει δυνατόν, και μετά να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση στο πρώτο τρίμηνο» υπογράμμισε ο ίδιος.

Για αξιολόγηση: Κορυφαία ανοικτά θέματα το εργασιακό και τα μέτρα μετά το 2018

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως η κυβέρνηση επιδιώκει το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα όπως τα εργασιακά ή η λήψη νέων μέτρων μετά το 2018, τα οποία χαρακτήρισε «κορυφαία ανοικτά θέματα».

«Δεν είπαμε “ναι” σε πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% και μετά το 2018»

Ο ίδιος, παρά το γεγονός ότι το χθεσινό Eurogroup έδωσε βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και πήρε επέκταση των πρωτογενών πλεονασμάτων, είπε ότι η κυβέρνηση… δεν αποδέχεται τη διατήρηση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων!

«Όλες οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μιλούν για πλεονάσματα πέρα από το 2018. Το ίδιο έγινε και χθες στο Eurogroup. Αυτό δεν εμποδίζει τη συζήτηση για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους που θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και τα πλεονάσματα. Η θέση μας είναι εκφρασμένη και λέμε πως πρέπει να μειωθούν μετά τη λήξη του προγράμματος ώστε ένα τελειώνουμε με τη διαρκή αναπαραγωγή της λιτότητας» είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Μεγάλη αντίφαση από Τόμσεν που το αποδέχθηκε για τα πρωτογενή πλεονάσματα»

«Τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι το άλλο όνομα της λιτότητας. Και το ΔΝΤ έχει μιλήσει για μείωση τους από το 2019» είπε στη συνέχεια ο κ. Τζανακόπουλος, αφήνοντας αιχμές για τη στάση του Ταμείου στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.

«Ο κ. Τόμσεν φάνηκε να αποδέχεται τις ακραίες θέσεις για 10ετή συνέχιση του στόχου για 3,5% και να πιέζει μόνο προς την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης για λήψη μέτρων. Πρόκειται για μεγάλη αντίφαση. Αν το ΔΝΤ εννοεί αυτό που λέει, ότι δεν υποστηρίζει τη συνέχιση της λιτότητας, οφείλει τη θέση του αυτή να την κάνει πράξη και όταν λαμβάνονται αποφάσεις και όχι μόνο στη δημόσια συζήτηση» πρόσθεσε με αιχμές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα» ξεκαθάρισε και μίλησε στη συνέχεια για ανάγκη συγκεκριμενοποίησης των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Προειδοποίηση σε Ευρώπη: Η επιμονή σε παράλογα μέτρα, οδηγεί σε περίοδο αβεβαιότητας

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα γίνει εάν επιμείνει το ΔΝΤ για τη λήψη νέων μέτρων, ο κ. Τζανακόπουλος προειδοποίησε για νέα περίοδο αβεβαιότητας, τονίζοντας ωστόσο για άλλη μία φορά πως δεν υπάρχει πρόθεση για προσφυγή στις κάλπες.

«Θα πρέπει να γίνει σαφές σε όλους ότι η επιμονή σε παράλογα μέτρα οδηγεί σε περίοδο αβεβαιότητας που προστίθεται σε σειρά γεγονότων που έχει συγκλονίσει την Ευρώπη το τελευταίο διάστημα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τι είπε για την απεργία της ΠΝΟ

Όσον αφορά την απεργία των ναυτικών, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως το πρόβλημα των μαθητών στην Κρήτη έχει αντιμετωπιστεί, ενώ χαρακτήρισε «φημολογίες» όσα έχουν γραφτεί για αύξηση της φορολογίας των Ελλήνων ναυτικών.

«Εκ μέρους υπουργείου ναυτιλίας, έχει γίνει σαφές ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης κάτι τέτοιο. Είναι ανακριβή όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας» σημείωσε.

Για Κυπριακό: Ανοικτή η πρόσκληση σε Ερντογάν

«Η πρόσκληση για τη διεξαγωγή διμερούς συνάντησης με τον Ερντογάν είναι ανοικτή από μέρους μας» είπε ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση για το Κυπριακό.

Όπως εξήγησε, μια τέτοια συνάντηση είναι «απαραίτητη προϋπόθεση για μια πετυχημένη πολυμερή συνάντηση όσων εμπλέκονται στο θέμα της επίλυσης του Κυπριακού».

Παράλληλα, όσον αφορά το ζήτημα της μη έκδοσης στην Τουρκία των αξιωματικών που κατηγορούνται από τις τουρκικές αρχές για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση «σέβεται τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, ανεξαρτήτως του πολιτικού κόστους που μπορεί να έχει».

Δείτε ακόμη:

Τι κερδίσαμε και τι χάσαμε από το χθεσινό Eurogroup: Χρέος, λιτότητα και νέα μέτρα