Μπορεί η συμφωνία για βραχυπρόθεσμη ρύθμιση του χρέους να είναι στα θετικά του χθεσινού Eurogroup ωστόσο υπάρχουν και πολλά «γκρίζα» σημεία που αφορούν στα μέτρα για να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%, όχι μόνο μέχρι το 2018 αλλά και πολύ μετά.

Αν μάλιστα, δεν αλλάξει αυτός ο στόχος τότε τα μέτρα που θα έρθουν θα είναι πολύ σκληρά.

Άλλωστε, η παρέμβαση του ΔΝΤ, το οποίο έχει πει ότι πρέπει να μειωθούν τα πλεονάσματα αλλά πρέπει και να υπάρξουν σκληρά μέτρα, δημιουργεί ανησυχία στην Αθήνα.

Οι πιέσεις εστιάζονται στα εξής μέτωπα:

Μείωση του αφορολόγητου ορίου: Αυτό θα σημάνει επιβαρύνσεις που θα μπορούσαν να φτάσουν τα 600-800 ευρώ ετησίως σε φόρους για εκατομμύρια Έλληνες. Αν δε υπάρξει και πλήρης κατάργηση του αφορολόγητου τότε το σοκ θα είναι τεράστιο!

Μείωση των καταβαλλόμενων συντάξεων: Αυτό θα μπορούσε να συμβεί με κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, με το ΔΝΤ να πιέζει για κάτι τέτοιο από το 2018 και μετά. Αν τελικά συμβεί θα μειωθούν σημαντικά, έως και 30%, οι καταβαλλόμενες αλλά και οι μελλοντικές κύριες συντάξεις.

Μείωση των καταβαλλόμενων μισθών από το δημόσιο αλλά και απολύσεις: Θα πρόκειται για ένα μέτρο που θα αλλάξει τα δεδομένα στο δημόσιο τομέα.

Δημοσιονομικός κόφτης: Αυτός θα μπορούσε να εφαρμοστεί από το 2018 αν δεν επιτευχθεί ο στόχος του 3,5%. Αυτό σημαίνει (τουλάχιστον) όλα τα παραπάνω μέτρα.

H ίδια η κυβέρνηση, πάντως, έχει παραδεχθεί ότι το ΔΝΤ απαιτεί μέτρα 4,2 δισ. ευρώ από το τέλος του προγράμματος και μετά και έχει πει: «Καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου».

Δείτε ακόμη:

Νεύρα στο ΔΝΤ για Eurogroup: Εμείς δεν κοπανάμε πόρτες πίσω μας, ούτε φεύγουμε τρέχοντας!