​Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του Eurogroup της Δευτέρας εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξερχόμενος από το Συμβούλιο, μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Ο Έλληνας υπουργός έκανε λόγο για ένα «πολλά υποσχόμενο» αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά στην δεύτερη αξιολόγηση, στην οποία σημειώνεται «πρόοδος» καθώς, όπως είπε, ο προϋπολογισμός για το 2017 έχει κλείσει, ενώ για το 2018 θεσμοί και Αθήνα είναι πολύ κοντά στο κλείσιμο του κενού, ενώ προχωράνε οι συζητήσεις και στα υπόλοιπα ανοιχτά θέματα.

«Όλοι επιβεβαίωσαν ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος», ανέφερε ο Ε.Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι το άλλο θετικό αποτέλεσμα αφορά στο γεγονός ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τώρα και ότι είναι πιο «φιλόδοξα» από τα αναμενόμενα, ενώ αναφέρθηκε και στην εκτίμηση του επικεφαλής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ ότι θα έχει αντίκτυπο 20% στο λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ μέχρι το 2060. «Αυτό είναι πολύ καλό και θα αρχίσει να βοηθάει την ελληνική οικονομία άμεσα», υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός.

«Οι συζητήσεις για την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού θα συνεχίσουν. Το πλαίσιο, στο οποίο θα συνεχίσουν αυτές οι συζητήσεις είναι ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη, καθώς έχουμε θετικούς ρυθμούς στο δεύτερο τρίμηνο και περιμένουμε το ίδιο για το τρίτο τρίμηνο. Με αυτό πιστεύουμε ότι θα έχουμε ένα συνολικά θετικό αποτέλεσμα», τόνισε και συμπλήρωσε ότι επιπλέον, η Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο έχει πραγματοποιήσει ένα «τεράστιο αριθμό μεταρρυθμίσεων» και αυτό έγινε αποδεκτό από τους περισσότερους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Όπως ανέφερε, ορισμένοι υπουργοί έκαναν λόγο για «εντυπωσιακή λίστα μεταρρυθμίσεων», οι οποίες τώρα είναι ώρα να φέρουν αποτελέσματα. «Με αυτά τα δεδομένα είναι πολύ σημαντικό για όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, να διασφαλίσουν ότι αυτή η πρόοδος δε θα τεθεί σε κίνδυνο λόγω αυξημένης αβεβαιότητας», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «όλες οι πλευρές θα λάβουν υπόψη τους στις συζητήσεις τις επόμενες μέρες και εβδομάδες την ανάγκη όλες οι μεταρρυθμίσεις να είναι στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του προγράμματος και εντός ευρωπαϊκού πλαισίου και σε κάθε περίπτωση δε θα τεθούν στην Ελλάδα απαιτήσεις που δε λαμβάνουν υπόψη τους την πολιτική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα».
Του Θάνου Αθανασίου (Βρυξέλλες)

Δείτε επίσης:

Οι ασφυκτικές πιέσεις στην Ελλάδα στο Eurogroup που δείχνουν ότι «έχουμε ακόμα πολύ δρόμο»

ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ από το Eurogroup: Μας δίνουν «τυράκι» για το χρέος,«φάκα» στα υπόλοιπα