Με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Φ. Β. Στάιενμάιερ συναντήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης και Στάιενμάιερ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΝΔ, αντάλλαξαν απόψεις για τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Γερμανία, καθώς και για τη μεταναστευτική - προσφυγική κρίση.


Συζήτησαν, επίσης, για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως μετά τα δημοψηφίσματα σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία, αλλά και των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία.


Στη συνάντηση, συζητήθηκε ακόμη η πορεία επίλυσης του Κυπριακού.


Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ανησυχία του για τον αναθεωρητισμό, που εκφράζεται επανειλημμένα και σε ανώτατο επίπεδο, το τελευταίο διάστημα, από την Άγκυρα, γεγονός που σύμφωνα με την ανακοίνωση εγείρει ερωτήματα ως προς τις αληθινές προθέσεις της Τουρκίας και πλήττει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα.


mitsotakis ger ypex 2.jpg

Οι δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ μετά τη συνάντηση: «Πρέπει να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση»


Ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ότι οι θυσίες των Ελλήνων πρέπει να πιάσουν τόπο και ότι πρέπει να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση.


Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε συγκεκριμένα:


«Συναντήθηκα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Στάιενμάερ, με τον οποίο είχα μία πολύ φιλική και ουσιαστική συζήτηση.

Συζητήσαμε καταρχάς για το δημοψήφισμα στην Ιταλία, με την ελπίδα ότι δεν θα πρέπει να είναι αφετηρία πρόσθετης αβεβαιότητας στην Ευρώπη.


Ενημέρωσα τον κ.Στάιενμάερ και για την σταθερή υποστήριξή μας στις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, ιδιαίτερα τώρα που εντατικοποιούνται οι συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας.

Εξέφρασα τον έντονο προβληματισμό μου για δηλώσεις που προσθέτουν ένταση σε μία εποχή που απαιτείται ψυχραιμία και σωφροσύνη, για την αντιμετώπιση των μεγάλων γεωπολιτικών προκλήσεων στην περιοχή μας.

Η Ελλάδα υπερασπίζεται με συνέπεια το Διεθνές Δίκαιο, τις Διεθνείς Συμφωνίες και Συνθήκες και τη διαφύλαξη της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας. Αυτό οφείλουν να κάνουν και όλα τα γειτονικά κράτη.

Παρά την πολύχρονη κρίση που διανύουμε, ως προς τις διεθνείς προτεραιότητες της χώρας, ο λαός μας είναι ενωμένος και πορεύεται με τις αξίες που προσδιορίζουν τον νέο πατριωτισμό των Ελλήνων.

Οφείλουμε, όμως, να αποκτήσουμε ως χώρα ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Έτσι ώστε οι θυσίες των πολιτών να πιάσουν τόπο και να δώσουν προοπτική στην κοινωνία και ισχύ στην πατρίδα μας».