Το μήνυμα ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συμφωνήσουν σήμερα για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έστειλε ο Μισέλ Σαπέν.
«Σήμερα το απόγευμα θα μιλήσουμε για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του βάρους του χρέους» είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
«Αυτά είναι σημαντικά μέτρα, μέτρα τα οποία θα έχουν ένα θετικό αντίκτυπο στην Ελλάδα» είπε και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι θα έχουμε μία συμφωνία για αυτά τα μέτρα».
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι είναι σημαντική «η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα».
«Η Ελλάδα χρειάζεται να γίνει και πάλι ανταγωνιστική και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών» σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Μοσκοβισί: Η Ελλάδα έχει αναλάβει τις ευθύνες της, σειρά μας τώρα
Αισιόδοξος για την έκβαση του σημερινού Eurogroup εμφανίστηκε και ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στo Eurogroup.
«Θα έχουμε μία καλή πρόοδο. Από τη στιγμή που η Ελλάδα κάνει τόσο μεγάλες προσπάθειες και έχει αναλάβει τις ευθύνες της, το ίδιο θα πρέπει να πράξουν και οι Ευρωπαίοι» είπε ο Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι είναι σε εξέλιξη οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η συζήτηση για την Ελλάδα θα κινηθεί σε τρία στάδια:
α) για το πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μία τεχνική συμφωνία
β) για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους
γ) για τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους.
Τέλος, ανέφερε πως θα εξεταστεί και η δυνατότητα παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ δήλωσε απόλυτα πεπεισμένος ότι η ευρωζώνη «έχει τη δυνατότητα να αντισταθεί σε όλα τα σοκ που έρχονται».
Νταϊσελμπλούμ: Μην περιμένετε κάποια μεγάλη συμφωνία για το χρέος σήμερα
«Δεν θα συναφθεί σήμερα κάποια μεγάλη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας» δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για κρίση στην Ευρωζώνη μετά το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος και επεσήμανε πως μερικές ιταλικές τράπεζες έχουν ζητήματα, αλλά όχι ολόκληρος ο τραπεζικός τομέας της Ιταλίας.
Ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας κατέληξε πάντως πως η πολιτική αστάθεια καθιστά την κατάσταση πιο περίπλοκη για την Ιταλία και την ευρωζώνη.