Διαστάσεις θρίλερ λαμβάνει η συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 16.00 (ώρα Ελλάδας).

Η κόντρα ΔΝΤ-Σόιμπλε βάζει φωτιά στη σημερινή συνεδρίαση, με τις δύο πλευρές να δηλώνουν ανυποχώρητες όσον αφορά το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά και τα εργασιακά.

Το ελληνικό ζήτημα θα βρεθεί στο επίκεντρο της απογευματινής συνεδρίασης του Eurogroup και -σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου της ΕΕ- οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν από τα θεσμικά όργανα σχετικά με την πορεία των εργασιών τη�� δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, σε συνέχεια της αποστολής στην Αθήνα που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Νοεμβρίου.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, εκτιμά πως η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει τον Δεκέμβριο, εφόσον συμβούν μια σειρά από πράγματα και γι’ αυτό επιμένει να δουλεύει με τους θεσμούς στην κατεύθυνση του staff level agreement, προσδοκώντας σε επιβεβαίωση της σαφούς προόδου που έχει σημειωθεί στη συζήτηση των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ αλλά και ανακοινωθέν.

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ξεκαθάρισε πως «σε κάθε περίπτωση εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να κάνουμε αποδεκτά τα όσα ζητά το ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τα μέτρα, αλλά και σε ό,τι αφορά τα εργασιακά».

Κυβέρνηση: Έχουμε συμφωνία στο 95%

Τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου, με τη συμμετοχή της υπουργού Εργασίας και των εκπροσώπων των θεσμών, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, υπάρχουν «διαδοχικές συζητήσεις, διαδοχικές προσεγγίσεις» σε μια προσπάθεια να πιστοποιηθεί σήμερα στο Eurogroup ότι υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο Staff Level Agreement σε ποσοστό 95%.

Τα μεγάλα θέματα παραμένουν το εργασιακό, το δημοσιονομικό αλλά και ζητήματα που αφορούν στον τομέα της ενέργειας.

Δείτε ακόμη:

Σόιμπλε: Για να μείνει στην Ευρωζώνη η Ελλάδα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις!

Τζανακόπουλος: «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να γίνουν δεκτά τα μέτρα του ΔΝΤ»