Αποστάσεις από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Grexit πήρε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊμάγερ που βρίσκεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης.

Μίλησε για επιπολαιότητες που ακούστηκαν και στη χώρα του για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ή τη Σέγκεν.

«Οι απειλές συγκεντρώνονται εδώ στη χώρα σας. Δεν υπάρχει καμιά ευρωπαϊκή κρίση των τελευταίων χρόνων που να μην έπληξε άμεσα την Ελλάδα. Στη δική μου χώρα -έτσι μου φαίνεται μερικές φορές- δεν το έχουν καταλάβει αυτό ακόμα» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας στην ομιλία του στην Έκθεση που εγκαινίασαν μαζί με τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Κοτζιά, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο "Διαιρεμένες μνήμες".

Ο Γερμανός υπουργός αναφέρθηκε στη χρηματοπιστωτική κρίση, το προσφυγικό και τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία και άσκησε κριτική σε φωνές εναντίον της Ελλάδας που ακούστηκαν στη χώρα του, λέγοντας:

«Ήταν πολύ επιπόλαιος ο λόγος τα τελευταία χρόνια -και στη δική μου χώρα- για την έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα ή από τη ζώνη του Σένγκεν. Αντιθέτως θα ευχόμουν να υποστήριζαν και άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι τόσο ακλόνητα το ευρωπαϊκό εγχείρημα, όπως εσείς εδώ στην Ελλάδα».

Ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία θεωρεί την Ελλάδα απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο εταίρο και υπογράμμισε:

«Στην Ελλάδα βλέπω έναν εταίρο που είναι διατεθειμένος να αναλάβει ευθύνη. Ένα συγκεκριμένο και πολύ επίκαιρο παράδειγμα είναι η επίλυση του Κυπριακού. Εκεί φαίνεται ότι υπάρχει μια ευκαιρία για μια ιστορική πρόοδο. Η Ελλάδα αποτελεί - στα δικά μας μάτια στα μάτια της Γερμανίας- έναν απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο εταίρο μέσα στην Ευρώπη και για την Ευρώπη».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας έγινε δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Στις 10:00 το πρωί της Δευτέρας (05.12.2016) θα συναντήσει στο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Διαβάστε επίσης:

Μήνυμα του Γερμανού ΥΠΕΞ στην Τουρκία: «H ισχύς της Συνθήκης της Λωζάννης είναι αδιαμφισβήτητη»