Θέμα Grexit θέτει μετά από καιρό δημοσίως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, εμμέσως μεν αλλά και με σαφή τρόπο. Παράλληλα, μία ημέρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, στην οποία θα συζητηθεί και το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επιμένει στις ενστάσεις του για το ζήτημα και προσπαθεί να υποβαθμίσει τη σημασία του.

Στη συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην κυριακάτικη έκδοση της Bild, ο Σόιμπλε επιμένει συγκεκριμένα ότι με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όχι με την ελάφρυνση χρέους θα μπορέσει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ.

«Η Αθήνα πρέπει σε τελευταία ανάλυση να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ευρώ, δεν υπάρχει τρόπος να παρακαμφθεί αυτό, ανεξαρτήτως του επιπέδου του χρέους», δήλωσε ο Σόιμπλε.

Όπως υποστηρίζει, τα επιτόκια και τα τοκοχρεολύσια επιβαρύνουν ελάχιστα τον ελληνικό προϋπολογισμό, διότι οι εταίροι της στην ευρωζώνη έχουν ήδη φροντίσει να υπάρξουν ελαφρύνσεις του κόστους αποπληρωμής του ελληνικού χρέους για πολύ καιρό.

Απαντώντας επίσης σε ερώτηση για το αν είναι καιρός να ειπωθεί στους Γερμανούς ψηφοφόρους ότι μια απομείωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη, ο Σόιμπλε απάντησε: «Αυτό δεν θα βοηθούσε την Ελλάδα».