Εντελώς αντιφατικές είναι οι εξελίξεις στο συνολικό πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων (του Κυπριακού συμπεριλαμβανομένου).

Στο μεν Κυπριακό, επικρατεί και πάλι αισιοδοξία, μετά την αλλαγή στάσης του επικεφαλής της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μ. Ακιντζί, με αποτέλεσμα να θεωρείται εκ νέου πιθανή μιας διμερής συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν αλλά και μια πολυμερής διάσκεψη για την επίλυσή του.

Την ισχυρή του υποστήριξη στη συνάντηση Ελλάδας-Τουρκίας στο υψηλότερο επίπεδο διαμήνυσε χθες από την Αθήνα ο Ειδικός Απεσταλμένος του Γ.Γ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε μετά από την συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά με επίκεντρο το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Σε δηλώσεις του εξερχόμενος από το υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι ενθαρρύνει την επίτευξή της έχοντας επαφή και με την ελληνική και με την τουρκική κυβέρνηση. «Επειδή θεωρώ ότι θα ήταν υγιές αυτές οι δύο εγγυήτριες δυνάμεις να έχουν άμεση επαφή σε υψηλό πολιτικό επίπεδο» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Όπως είπα και στον πρωθυπουργό δεν νομίζω ότι στόχος πρέπει να είναι η επίλυση όλων των ζητημάτων αλλά να υπάρξει καλύτερη κατανόηση του τι έχουμε να κάνουμε και πώς πρέπει να δουλέψουμε και τι μπορεί να επιτευχθεί στη Διάσκεψη. Γνωστοποιήσαμε μια ημερομηνία για τη Διάσκεψη αλλά δεν καθορίσαμε πότε θα τελειώσει. Είναι στην ίδια τη φύση των Διασκέψεων, αν χρειαστεί να μπορεί να γίνει μια διακοπή ή μια παύση και μετά να επανερχόμαστε. Θα πρέπει να γίνει το γρηγορότερο δυνατό αλλά ταυτόχρονα να πάρει και όσο χρόνο χρειάζεται. Γιατί δεν θέλουμε να φτάσουμε σε μια αδιέξοδη κατάσταση αλλά να λύσουμε το πρόβλημα και να διευκολύνουμε τη λύση και όχι μια νέα «παγωμένη» σύγκρουση».
Όπως σημείωσε ο κ. 'Αιντε «μια τέτοια συνάντηση μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας θα πρέπει να γίνει πριν τις 12 Ιανουαρίου και με βάση όσα γνωρίζω υπάρχει και στις δύο πλευρές η θέληση να γίνει η συνάντηση αυτή. Δεν υπάρχει ημερομηνία αυτή τη στιγμή. Είναι περισσότερο τεχνικό το ζήτημα. Γιατί ψάχνουν μια ημερομηνία που θα είναι και οι δύο πλευρές στην ίδια χώρα, ίσως σε μια τρίτη χώρα, κάτι που θα ήταν αρκετά βοηθητικό υπό το υπάρχον πλαίσιο. Θα μεταφέρω κάποια μηνύματα στην 'Αγκυρα από εδώ γι αυτό το θέμα».

Εξήγησε δε ότι «όταν μιλάμε για μια συνάντηση μεταξύ του Τούρκου Προέδρου και του Έλληνα πρωθυπουργού δεν θα είναι η μοναδική συνάντηση που θα γίνει για το θέμα αυτό.

Ως «μία πολύ καλή και πολύ αναλυτική» χαρακτήρισε και την συζήτηση που είχε με τον κ. Κοτζιά ο κ. 'Αιντε.
Σκληρή απάντηση Καμμένου στο τουρκικό ΥΠΕΞ

Την ίδια στιγμή όμως συνεχίζεται η ένταση στο Αιγαίο, μετά τους νέους προκλητικούς ισχυρισμούς για τα Ίμια αλλά και για το Αιγαίο συνολικά που προκάλεσαν την αντίδραση και της Ε.Ε.