Σκληρή επίθεση στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπολύουν κυβερνητικές πηγές, παίρνοντας αφορμή από δύο πρόσφατες ομιλίες του, μέσω των οποίων, όπως υποστηρίζουν, αναπτύσσει καθαρά την πολιτική του στρατηγική. Σκοπός του είναι «η εφαρμογή ενός ακραία αντικοινωνικού νεοφιλελεύθερου προγράμματος με πλήρη διάλυση του κοινωνικού κράτους, απολύσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μαζικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας», τον κατηγορούν.
«Οι μειώσεις φόρων που υπόσχεται αφορούν αποκλειστικά τα κέρδη επιχειρήσεων (μερίσματα) και τις Ανώνυμες Εταιρείες. Τα κενά που θα προκύψουν σχεδιάζει να τα καλύψει οδηγώντας σε πλήρη κατάρρευση Υγεία και Παιδεία αλλά και με απολύσεις, μειώσεις μισθών και περικοπές συντάξεων. Γι' αυτό υποστηρίζει την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις», σύμφωνα με την κυβερνητική επιχειρηματολογία» υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές.

Επιπλέον, κατηγορούν τον πρόεδρο της ΝΔ ότι «δείχνει ποιους υπερασπίζ��ται όταν χαρακτηρίζει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ιδεολογική εμμονή της Αριστεράς. Ο Νικήτας Κακλαμάνης εξάλλου πρόσφατα επιβεβαίωσε κάτι που όλοι γνώριζαν ήδη: Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, είναι αλλεργικός σε ο,τιδήποτε περιορίζει την ασυδοσία της εργοδοσίας!», υποστηρίζει η κυβερνητική πλευρά, παραπέμποντας στα όσα είχε πει ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης στον τηλεοπτικό σταθμό "Kontra". Επί λέξει: «Για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις έγινε μάχη μεγάλη. Υπήρχε ισχυρός αντίλογος από συναδέλφους που δεν ήταν υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Και ο Κυριάκος δεν τις πολυήθελε».

«Συμφωνία ψεύδους του κυρίου Μητσοτάκη»

«Ο μοναδικός, όμως, τρόπος για να υποστηριχθεί αυτή η ακραία ταξική πολιτική είναι μέσω της ανακρίβειας, του ψεύδους και της συκοφαντίας», υποστηρίζουν οι κυβερνητικές πηγές, που παραθέτουν τα «ψεύδη», όπως τα χαρακτηρίζουν του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ψέμα 1ο. Επαναλαμβάνει και υπερασπίζεται το μεγαλύτερο ψεύδος της πρόσφατης ι��τορίας. Το success story του κ. Σαμαρά. Μιλά για το αχρείαστο τρίτο πρόγραμμα του Ιουλίου, αλλά δεν εξηγεί για ποιο λόγο, αφού τα πράγματα πήγαιναν τόσο καλά για τη χώρα το 2014, δεν έκλεισε η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ την 5η αξιολόγηση.
Ψέμα 2ο: «Η διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κόστισε 86 δισ. ευρώ στον ελληνικό λαό» (σ.σ. εννοείται ότι υποστηρίζει η αντιπολίτευση). Εδώ η κυβέρνηση ανταπαντά: «Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει να υιοθετεί την ψευδή θέση ότι το συνολικό ποσό του δανείου ύψους 86 δισ. ευρώ, που υπεγράφη τον Αύγουστο του 2015. αποτελεί νέο χρέος».

Ψέμα 3ο: «Μέσα σε δύο χρόνια έχει χαθεί πλούτος 26 δισ. ευρώ, δηλαδή 6.000 ευρώ για κάθε νοικοκυριό», υποστηρίζει η αντιπολίτευση, και η κυβέρνηση ανταπαντά: «Αυτή η άποψη είναι η συνέχεια των επιχειρημάτων Σαμαρά. Είναι ένα φαιδρό ψέμα που βασίζεται στις εκτιμήσεις του τότε οικονομικού επιτελείου για την πορεία της οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Είναι το ίδιο οικονομικό επιτελείο, της συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, που το 2012 προέβλεπε ανάπτυξη 1,1% ενώ η χρονιά έκλεισε με ύφεση 6,6% (!) και για το 2013 προέβλεπε ανάπτυξη 2,1% και τελικά είχαμε ύφεση 3,3%».

Ψέμα 4ο: «Η μερική απασχόληση εκτινάχθηκε τη διετία 2015 - 2016» (πάντα κατά την επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης). Από την πλευρά της η κυβέρνηση χαρακτηρίζει «προκλητικό» αυτοί που «έκαναν κανόνα επί των ημερών τους τις ευέλικτες μορφές εργασίας και την αποδιάρθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων, να κόπτονται για την κατάσταση στην ελληνική αγορά εργασίας. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίζεται δημοσίως απόψεις για την περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την άρση κάθε προστασίας στους εργαζόμενους».

Ψέμα 5ο: «Η Ελλάδα είναι απομονωμένη, θεατής των εξελίξεων και μέρος του προβλήματος». Στο θέμα, αυτό οι κυβερνητικές πηγές κατηγορούν τον «κ. Μητσοτάκη και το κόμμα του ότι ξεχνούν την εικόνα διεθνούς απομόνωσης της χώρας επί των ημερών τους. Κανείς, όμως, πλην αυτών, δεν ξεχνά την εικόνα του επαίτη πρώην πρωθυπουργού που ζήταγε πιστοποιητικά βιωσιμότητας για το χρέος, χαρακτηριστική της συνολικής απαξίωσης της χώρας την περίοδο 2010-14».

Ψέμα 6ο: «Αμφισβήτηση των εκτιμήσεων για ανάπτυξη 2,7% το 2017». Και ο κυβερνητικός αντίλογος, «ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι αμφισβητεί στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα, όμως, τον διαψεύδουν όλοι οι θεσμοί. Διότι η εκτίμηση για ανάπτυξη ύψους 2,7% τη νέα χρονιά, δεν είναι απλά η επίσημη θέση της Κομισιόν, στις σχετικές προβλέψεις της, αλλά συνιστά τη βάση (baseline scenario) την οποία έχουν αποδεχθεί όλοι οι θεσμοί που συμμετέχουν στο ελληνικό πρόγραμμα».

Ψέμα 7ο: «Το Δημόσιο έχει κηρύξει στάση πληρωμών». Επικαλούμενη τα επίσημα στοιχεία, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι αυτά «διαψεύδουν και αυτό το κομμάτι του αφηγήματος του κ. Μητσοτάκη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, καταγράφονται πληρωμές 2,029 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς ιδιώτες στο διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2016. Πιο συγκεκριμένα, για τους τελευταίους 4 μήνες, το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου βαίνει σταθερά μειούμενο φθάνοντας από τα 5,93 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και στα 4,78 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών».