Την ειλικρίνεια με την οποία αναφέρεται ο Δημήτρης Χριστόφιας σε ιστορικά περιστατικά ως πρωταγωνιστής τους, υπογράμμισε ο πρώην Υπουργός και Καθηγητής ΜΜΕ και Επικοινωνίας στο Eυρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου Θόδωρος Ρουσόπουλος, κατά τον χαιρετισμό του στην παρουσίαση του βιβλίου του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο «Σπίτι της Κύπρου».


«Σε τέτοιες περιπτώσεις συνηθίζεται να στρογγυλεύει κανείς την γραφή του. Εδώ αντιθέτως βλέπουμε ευθείς χαρακτηρισμούς για πρόσωπα με ταυτόχρονη αναφορά και σε αρνητικά και σε θετικά στοιχεία τα οποία ο συγγραφέας διακρίνει σε αυτά τα πρόσωπα» τόνισε ο πρώην υπουργός και συμπλήρωσε:

rouso 2.JPG

«Είναι μια ευχάριστη έκπληξη της πολιτικής αντιπαράθεσης που βλέπει κανείς μόνον στην Κύπρο, από τον ελλαδικό χώρο. Οι αντίπαλοι ακόμη και λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές δεν βρίσκουν μόνον αρνητικά λόγια ο ένας στον άλλον. Εάν ερωτηθούν δημοσίως –όπως είδα να γίνεται στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο- δεν φείδονται καλών λόγων σε όσα κρίνουν θετικά στον αντίπαλό τους. Ίσως δεν τους στενεύει τόσο το κοστούμι κάποιων συμβατικοτήτων».

Όπως επισήμανε «ο ιστοριογράφος Χριστόφιας, καταθέτει γεγονότα σε ρυθμούς πολυβόλου. Τα εκθέτει και τα κρίνει. Η ιδεολογική του προσέγγιση είναι φυσικά σταθερή, με ελαφρά στοιχεία υπόρρητης κριτικής σε κάποια πρόσωπα του κομματικού χώρου στον οποίον ανδρώθηκε. Έχει μια ωραία, παραστατική φράση για την αυτοκριτική, την οποίαν καλόν θα ήταν να γνωρίζουν οι πολιτικοί που θέλουν να ασκηθούν σε αυτήν. Γράφει στην σελίδα 73: “Το ΑΚΕΛ έκανε την αυτοκριτική του αλλά ποτέ δεν πέταξε μαζί με την σκάφη και το βρέφος”».


Καταλήγοντας ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε: «Ελπίζω να μην σας φανεί παράξενο ότι στην κατακλείδα του χαιρετισμού μου για έναν κομμουνιστή ηγέτη σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω λόγια του Ιησού Χριστού: “Ούκ ήλθον διακονηθήναι αλλά διακονήσαι”, δηλαδή, δεν ήλθα στον κόσμο για να με υπηρετούν αλλά για να υπηρετώ, είπε στους μαθητές του ο Χριστός (Ματθ. 20,28). Αυτό είναι το παράδειγμα που πρέπει να ακολουθούν οι πολιτικοί και ο Χριστόφιας –όσο και αν διαφωνεί ιδεολογικ�� κανείς μαζί του- νομίζω ότι στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το έκανε πράξη».

rouso 3.JPG


Η παρουσίαση και η επισήμανση Χριστόφια: «Αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, ανεξαρτήτως τιμήματος»
Στην παρουσίαση βιβλίου, το οποίο αναφέρεται στα γεγονότα που σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, παρέστησαν ακόμη αρκετοί άλλοι εκπρόσωποι του πολιτικού και πνευματικού κόσμου της Ελλάδας και τη Κύπρου.
«Το βιβλίο του Δημήτρη Χριστόφια συνιστά πολιτική παρακαταθήκη υψίστης σημασίας για μένα. Πρόκειται για μια κατάθεση ψυχής, ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο, που μέσα από βιωματικές αφηγήσεις καταγράφει την ιστορία των τελευταίων 60 χρόνων του ΑΚΕΛ και της Κύπρου» ανέφερε μεταξύ άλλων από την πλευρά της η Καθηγήτρια Πολιτικής Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου.

Υπό τις μελωδίες του Θάνου Μικρούτσικου, το βιβλίο - που δανείστηκε τον τίτλο από το μελοποιημένο στίχο του Άλκη Αλκαίου- αναμένεται να ξεσηκώσει «θύελλα αντιδράσεων», με την ερμηνεία του συγγραφέα και την άποψή του για τα γεγονότα που σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου.
xristofias mazis book.JPG

Ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μάζης, Καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών:

«Αναφέρεστε στο σχέδιο Ανάν. Διακρίνω μια αγωνία. Από τη μια μεριά ο φόβος να χαθεί αυτό που εσείς θεωρήσατε ευκαιρία και να μην πάμε σε δημοψηφίσματα και να ακυρώσουμε το δημοψήφισμα, και από την άλλη ότι δεν μετανιώνετε για την καταψήφιση του σχεδίου Ανάν».

Όπως είπε ο ίδιος ο Δημήτρης Χριστόφιας, καθοδηγητική πυξίδα για τον ίδιο, ήταν και παραμένει η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, ανεξαρτήτως τιμήματος.