Διπλό μέτωπο απέναντι στην Ελλάδα έχουν ανοίξει η Αλβανία και η Τουρκία.

Η ακύρωση της συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες και οι δηλώσεις περί Τσάμηδων από την Αλβανία και οι επανειλημμένες προκλητικές δηλώσεις για τα σύνορα με αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάννης (όχι μόνο από τον Ερντογάν αλλά και μέρος της τουρκικής αντιπολίτευσης) αλλά και για το Κυπριακό από την Τουρκία, έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες στο υπουργείο Εξωτερικών και την κυβέρνηση.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα και στην Άνγκελα Μέρκελ στην χθεσινή τηλεφωνική τους επικοινωνία, λίγο μετά από μια νέα «πολεμική» πρόκληση της Άγκυρας που επανέφερε δια στόματος Μεβλούτ Τσαβούσογλου το θέμα των Ιμίων, κάνοντας λόγο για τουρκικό έδαφος.

Με γνώμονα, λοιπόν, το ότι οι πράξεις μιλούν δυνατότερα από τις λέξεις, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφτηκε ακριτικό στρατιωτικό φυλάκιο της Μολυβδοσκέπαστης, στην Ήπειρο και έστειλε αυστηρά μηνύματα σε Τουρκία και Αλβανία, κάνοντας λόγο για «ηλίθιες» και «ανιστόρητες» δηλώσεις.

«Θα πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι οι συνεχείς απώλειες που έχουν οι τουρκικές δυνάμεις, η πλήρης αποδυνάμωσή τους μετά το πραξικόπημα, οι συνεχείς ήττες που υπάχρουν στη Συρία, τους έχουν οδηγήσει σε ηλίθιες δηλώσεις, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα αυτό που παρατηρήσαμε όλοι στη συνέχεια, γονυπετής ο κ. Ερντογάν να ζητά συγνώμη από τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν για τις δηλώσεις που έκανε για τη Συρία. Θα πρέπει, λοιπόν, να καταλάβει πως δεν μπορεί να συνεχίσει, για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, να προκαλεί τη διεθνή κοινή γνώμη, τη Συμμαχία, αλλά και την Ελλάδα» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Από δω θέλω να στείλω και ένα μήνυμα προς όλους αυτούς που τολμούν να αμφισβητούν τις διεθνείς συνθήκες, το διεθνές δίκαιο και να κάνουν προκλητικές δηλώσεις. Από τη μία μεριά έχουμε την Τουρκία, που με συνεχείς δηλώσεις προσπαθεί να δυναμιτίσει το κλίμα. Η απάντηση η δική μας, η απάντηση που δίνουμε με βάση το διεθνές δίκαιο, της προάσπισης τη εθνικής κυριαρχία της χώρας, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, αν ο κ. Ερντογάν θέλει να καταργήσει τη Συνθήκη της Λωζάννης θα επιστρέψουν στη Συνθήκη των Σεβρών» πρόσθεσε ο κ. Καμμένος.

Μάλιστα, επεσήμανε πως αυτό αφορά «όχι μόνο την Τουρκία αλλά και την Αλβανία» και κατάληξε: «Οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Ράμα, οι ανιστόρητες δηλώσεις, θα πρέπει να μας ξαναφέρουν στη μνήμη ότι γι' αυτούς τους οποίους μιλάει, ήταν οι συνεργάτες των ναζί. Ήταν αυτοί που ήταν με τη μεριά των ηττημένων στον πόλεμο. Δεν θα δεχτούμε τέτοιου είδους προκλήσεις, δεν θα δεχτούμε τέτοιου είδους αναφορές, οι οποίες προσβάλλουν και την ιστορία και το διεθνές δίκαιο».

Δείτε ακόμη:

ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΙ οι Τούρκοι! «Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος, η στάση μας είναι γνωστή από το 1996»

Στρίμωγμα σε Ερντογάν μετά το τηλ. Τσίπρα: Τι του είπε η Μέρκελ – Γιούνκερ: Κόψε τις απειλές

«Πολεμική» ΝΟΤΑΜ από Τουρκία! Αποκαλεί «Τζομπάν» την Κάσο και ζητά να μη γίνονται ασκήσεις