Πρωτοβουλίες για προσφυγικό και Κυπριακό αναλαμβάνει η καγκελάριος Μέρκελ.

Λίγες μόλις ώρες μετά το τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα, όπου εκτός από τα δύο αυτά θέματα εξέφρασε και την ανησυχία του για την ρητορική της Άγκυρας τον τελευταίο καιρό, η Άνγκελα Μέρκελ είχε επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στην ανάγκη να επιτευχθεί μια δίκαιη και διαρκής λύση του Κυπριακού.

Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν φέρεται να ζήτησε από τη Μέρκελ να εκπληρώσει η ΕΕ τις δεσμεύσεις της έναντι της Aγκυρας στο πλαίσιο της συμφωνίας για την αντιμετώπισης της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών.

Την ίδια ώρα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έστελνε μήνυμα στον «Σουλτάνο» να ρίξει τους τόνους και να αφήσει τις απειλές στην άκρη.

Σε συνέντευξή του στο Ouest France, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μίλησε για όλα «καυτά» θέματα για την ΕΕ: τις εμπορικές συμφωνίες/ TTIP, τη Ρωσία, την εκπροσώπηση της ΕΕ στον κόσμο και φυσικά την Τουρκία.

Ειδικότερα, ο Γιούνκερ σχολίασε με νόημα τις δηλώσεις και τις απειλές που εκτοξεύει όλο και πιο συχνά ο Τούρκος Προέδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αποδέκτη την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο Τούρκος Πρόεδρος πετά το μπαλάκι στην ΕΕ. Εγώ του το επιστρέφω».

«Ο κ. Ερντογάν πρέπει να γνωρίζει πως κάποια μέρα θα καταστεί αυτός ο υπεύθυνος για την άρνηση απελευθέρωσης της visa. Πετάει συνεχώς το μπαλάκι στην ΕΕ. Εγώ του το επιστρέφω. Η άρνησή του να αποδεχτεί τα κριτήριά μας σημαίνει ότι ο ίδιος αρνείται την ελευθερία κίνησης των Τούρκων πολιτών στην Ευρώπη» ήταν η απάντηση του Γιούνκερ.

Δείτε ακόμη:

«Άνγκελα, με ανησυχούν αυτά που κάνει ο Ερντογάν»: Έκτακτη επικοινωνία Τσίπρα-Μέρκελ