Την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό και μάλιστα με εντατικοποιημένη μορφή, αποφάσισαν ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Κύπριος πρόεδρος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης τα είπαν την Πέμπτη το βράδυ στο (τετράωρης διάρκειας) δείπνο που τους παρέθεσε ο Ειδικός Σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε και συμφώνησαν να αρχίσουν εντατικές συνομιλίες στην Κύπρο, με το βάρος να πέφτει στους διαπραγματευτές.

Το κρίσιμη τριήμερο που θα κρίνει πολλά

Ειδικότερα, στις 9 Ιανουαρίου, οι κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί θα μεταβούν στη Γενεύη για να αξιολογήσουν τα μέχρι τότε δεδομένα στις συνομιλίες, στις 11 του μήνα θα παρουσιαστούν χάρτες επί του εδαφικού και στις 12 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν που εξέδωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, στη διάσκεψη θα συμμετάσχουν οι τρεις εγγυήτριες χώρες, ενώ μπορούν να προσκληθούν και άλλα μέρη εάν αυτό απαιτηθεί.

«Υπάρχει μεγάλο περιθώριο να καταλήξουμε στη συντριπτική πλειοψηφία των θεμάτων και συνεπώς κατά την τριήμερη σύνοδο της Γενεύης να ολοκληρώσουμε κατ’ ευχήν και προς όφελος και των δύο κοινοτήτων τις συνομιλίες», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Αναστασιάδης.