«Η κυβέρνηση θέλει να υπάρξει επί της αρχής συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συμφωνήσουμε στις βασικές αρχές» ξεκαθάρισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως έχουν γίνει αμοιβαίες υποχωρήσεις και «έχουμε καταλήξει στο 90-95% των θεμάτων», στα οποία όμως –όπως τόνισε- δεν συμπεριλαμβάνονται τα εργασιακά.

Όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό για το 2018 είπε πως η διαφορά με τους θεσμούς είναι στα 200-250 εκατ. ευρώ και πως είναι «γεφυρώσιμη ως τη Δευτέρα», ενώ εκτίμησε πως θα υπάρξει συμφωνία και για τα ενεργειακά.

Επισήμανε ότι οι εταίροι της χώρας και το ΔΝΤ πρέπει να αντιληφθούν ότι δεσμεύονται από το Δίκαιο της ΕΕ σε οτι αφορά τα εργασιακά, όχι μόνο ως προς το αποτέλεσμα της συμφωνίας, αλλά και κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, και πως η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί μέτρα μετά το 2018.

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν συζητά για μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος, ούτε πρόκειται να υπάρξει τέτοια συζήτηση. Δεν υπάρχει περίπτωση να υπογράψουμε νέο μνημόνιο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας ότι αυτή είναι η θέση που ρητά εξέφρασε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Μάλιστα, στην ερώτηση αν θα επιμείνει η κυβέρνηση στο «όχι μέτρα» με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε καταφατικά, κλείνοντας το μάτι στο σενάριο των εκλογών που έχει φουντώσει τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις στα επιδόματα, ενώ για το επίδομα θέρμανσης τόνισε πως όσοι κάνουν αιτήσεις που θα γίνουν του Δεκεμβρίου, θα πάρουν τα χρήματα τον Ιανουάριο.

Τέλος, αναφορικά με τις προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έστειλε το μήνυμα ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι αδιαμφισβήτητα.