Θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχε ως αποτέλεσμα η προκλητική δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν. Με σκληρή γλώσσα επιτέθηκαν στον Τούρκο πρόεδρο και παράλληλα επέκριναν τη στάση της κυβέρνησης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

«Ο πρόεδρος της Τουρκίας εξελίσσεται σε παράγοντα αστάθειας όλης της περιοχής» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος κάλεσε την διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ να παρέμβουν άμεσα προς την Άγκυρα.

«Βρίσκουν και τα κάνουν με μια ηγεσία που έβγαλε τη χώρα έξω από κάθε μεγάλο συσχετισμό» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.

«Παρά τους συμβιβασμούς της ελληνοκυπριακής πλευράς, η Τουρκία και οι τουρκοκυπριακή πλευρά ανακυκλώνουν επικίνδυνες θέσεις» υπογράμμισε ο ΓΓ του ΚΚΕ Ανδρέας Κουτσούμπας.

«Ο Τούρκος Πρόεδρος ξεχνά ότι η Κύπρος είναι μία. Κι αυτή μόνη αναγνωρίζουν όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ» επισήμανε το Ποτάμι, ενώ η Ένωση Κεντρώων υπογράμμισε: «Όπου τελειώνει η λογική, αρχίζει η παράνοια. Ο Ερντογάν με τις δηλώσεις του κάθε φορά ξεπερνά τα όρια».

Αντίδραση και από την Χρυσή Αυγή η οποία αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Η Κύπρος είναι Ελληνική και μόνη λύση απέναντι στην προκλητικότητα των τούρκων είναι κατ' αρχήν η Ένωση του ελευθέρου τμήματος της νήσου με την Μητέρα Ελλάδα».