Να παλέψουν, να υπερασπιστούν το ορθό, το δίκαιο και τα συμφέροντά μας, με θάρρος, γνώση και παρρησία κάλεσε τους νέους διπλωμάτες που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο εξωτερικό ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την τελετή αποφοίτησης της ΚΒ΄ Εκπαιδευτικής Σειράς Υποψηφίων Ακολούθων Πρεσβείας η οποία έλαβε χώρα σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο κ. Κοτζιάς ευχήθηκε καλοτάξιδες και καλοτάξιδους τις 15 νέες και νέους που έρχονται με όνειρα «στο καλύτερο υπουργείο της χώρας και ένα από τα πολύ καλά υπουργεία Εξωτερικών διεθνώς» όπως είπε, εφιστώντας τους την προσοχή στο έργο που τους περιμένει «σε δύσκολες συνθήκες για μία χώρα που πέρασε μία μακρόχρονη, τη μεγαλύτερη μεταπολεμική οικονομική κρίση, που δρα και κινείται σε μία περιοχή αστάθειας».
«Όπως δήλωσα επιστρέφοντας από τη Λιβύη προχθές το βράδυ», είπε ο κ. Κοτζιάς, «μπορέσαμε να ξαναπιάσουμε το νήμα της ιστορίας και να αποκαταστήσουμε όλες μας τις σχέσεις δημιουργικά, παραγωγικά και να αναβαθμίσουμε τη χώρα».
Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε στους νέους ότι η εποχή που θα ζήσουν θα τους αναγκάσει, μέσα από τις πολλές πληροφορίες«να ανακαλύπτουν την άγνοια, το ψέμα ή την προπαγάνδα στο εσωτερικό, αλλά κύρια στο εξωτερικό της χώρας και να αναζητήσουν δημιουργικά την αλήθεια, να υπερασπιστούν το ορθό, το δίκαιο και το συμφέρον μας». Αλλά ενθυμούμενοι πάντα «ότι όσο ορθό και αν είναι αυτό που λέμε πρέπει πάντα να το πούμε με τρόπο που να το ακούει σωστά το αυτί στο οποίο απευθυνόμαστε, γιατί όπως λέει και ο ποιητής, το αυτί δεν ακούει με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο ομιλεί το στόμα».