​Σενάρια εκλογών συνεχίζουν να τροφοδοτούνται στο εσωτερικό της κυβέρνησης, από την αξίωση των δανειστών για νέα μέτρα όχι μόνο το 2018 αλλά και για μετά, καθώς θα πρέπει να παραμείνουν στο μεσοπρόθεσμο τα πλεονάσματα στο 3,5%, με τα σημερινά δεδομένα ως το 2022.
Αν αλλάξουν λόγω του χρέους και δεν μειωθούν στο 1,5% για το 2018 και μετά, οτιδήποτε παραπάνω θα σημαίνει νέα μέτρα, που κατ’ επέκταση σημαίνει ότι χάνεται κάθε υπόσχεση της κυβέρνησης για μειώσεις φόρων από το 2018.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση "ρίχνει" το σενάριο των εκλογών στη ΝΔ. «Η κυβέρνηση εργάζεται εντατικά για συμφωνία. Αν υπάρξουν έντονες διαφωνίες θα συνεχίσουμε την προσπάθεια διαπραγμάτευσης για να βρεθεί λύση. Το σχέδιο εκλογών είναι σχέδιο Μητσοτάκη. Αυτό που θέλει είναι να διαλύσει τη διαπραγμάτευση, ώστε να μπορέσει να επιβάλει σκληρό μνημόνιο» δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Δύο οι γραμμές της κυβέρνησης
Δύο είναι οι γραμμές της κυβέρνησης για το σενάριο των εκλογών. Ορισμένοι λένε ότι αν ζητηθεί 4ο πακέτο μέτρων προχωράμε σε πρόωρες εκλογές και άλλοι που υποστηρίζουν «εκλογές μετά την ολοκλήρωση της 4ετίας».
Σκουρλέτης: «Αν πιέσουν για 4ο μνημόνιο εκλογές»
«Αν πέσει πάνω στο τραπέζι πρόταση επιβολής νέων μέτρων, δεν βλέπω τρόπους να την αποδεχτούν αυτή την κατάσταση. Σε καμία περίπτωση δεν θα αποδεχτεί η κυβέρνηση καμία πρόταση που θα πέσει “από το κεφάλι” οποιουδήποτε αξιωματούχου» δήλωσε στον Alpha 9,89 o Πάνος Σκουρλέτης.
O ίδιος εκτίμησε ότι «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι μπορεί να έχουμε αρνητικές εξελίξεις την τελευταία στιγμή αλλά ας κρατήσουμε ότι έχουμε περισσότερες προϋποθέσεις από ό,τι τα τελευταία χρόνια για μια καλύτερη κατάληξη και σε σχέση με το χρέος και σε σχέση με τα υπόλοιπα».
Τέλος, κατέληξε ότι «αν υπάρξει τέτοιου είδους πίεση, φοβάμαι πολύ ότι τότε ενσυνείδητα όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, τουλάχιστον από την άλλη πλευρά, αποφασίζουν ότι μπαίνουμε πια σε νέο περίοδο αστάθειας πολιτικής αλλά και οικονομικής».
Κατρούγκαλος: «Αποκλείονται οι εκλογές»
Αντίθετη άποψη έχει ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος υποστήριξε σήμερα στο STAR: «Αποκλείονται οι εκλογές, για λόγους εθνικούς. Πρώτον, θέλουμε να σταθεροποιήσουμε αυτή τη στιγμή οικονομικά τη χώρα και δεύτερον, θέλουμε να εμπεδώσουμε, πέρα από τα ζητήματα της οικονομίας, τη νέα αντίληψη για το πολιτικό σύστημα. Γιατί να παραδώσουμε τα κλειδιά της κυβέρνησης στον οποιονδήποτε;»
Γεωργιάδης: Φοβάμαι ότι η διαπραγμάτευση έχει μπλέξει
Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, σχολίασε: «Μένει να δούμε τι θα γίνει. Φοβάμαι ότι η διαπραγμάτευση έχει μπλέξει. Είναι πιο μπλεγμένο απ' ότι νομίζουμε και ίσως να γίνει προάγγελος εξελίξεων. Βλέπετε τον κ. Τσακαλώτο πως έχει ανεβάσει ξαφνικά τους τόνους και απειλεί με εκλογές»
Αίσθηση προκάλεσε σήμερα η άποψη της Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά, η οποία υποστήριξε «Οι εκλογές είναι στη φαντασία ορισμένων. Τι θα αλλάξει αν για παράδειγμα έρθει η ΝΔ; Τα ίδια δεν θα κάνει με αυτά που έκανε και πριν; Θα αλλάξει τίποτα; Ίδια πολιτική δεν εφαρμόζεται;».