«Ο Δεκέμβριος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας από το καλοκαίρι του 2015. Θα κριθούν όλα» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής, σχετικά με την διαπραγμάτευση και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης! Όπως συμπλήρωσε «θα κριθούν πολλά για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και τη δυνατότητα να πετύχει ο οδικός χάρτης που ανακοινώσαμε το καλοκαίρι του '15».
Ο κ. Τσακαλώτος υπενθύμισε την πρόταση που έκανε χθες στους πιστωτές, μετά το 2018 να μειωθεί ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2,5% και το 1% (δηλαδή 1,8 δις ευρώ) να πάει σε μείωση φόρων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «λογικούς» τους στόχους το 2017 και ανέφερε ότι «το μόνο που συζητούν οι θεσμοί είναι πόσο μεγάλο κομμάτι υπεραπόδοσης θα συνεχιστεί και το 2016-17», αλλά και ότι «υπάρχει υπεραπόδοση δεν αμφισβητείται, συζητάνε μόνο οι θεσμοί πόσο είναι το κομμάτι που είναι συγκυριακό και πόσο μόνιμο».
Ο κ. Τσακαλώτος άσκησε κριτική στις προτάσεις της ΝΔ για την φορολογία και υποστήριξε: «Εμείς συγκριτικά με ΝΔ, πιστεύουμε ότι η φορολογία πρέπει να υπάρχει, να την ελαφρύνουμε αλλά χρειαζόμαστε νοσοκομεία και σχολεία, και η μείωση που ανακοινώνει ο κ. Μητσοτάκης ξέρουμε που θα οδηγήσει. Σε ανισότητες όπως στις ΗΠΑ και στην Αγγλία και σε ανάπτυξη στην οποία οι ε��γαζόμενοι δεν θα συμμετέχουν και υπάρχει ιδεολογική μάχη σε αυτό».
Όσον αφορά στην ανάπτυξη και αν είναι ρεαλιστικός ο στόχος για αύξηση 2,7% του ΑΕΠ, όπως και για την «ανησυχία» που εκφράζει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής για την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών, σχολίασε: «Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής ανησυχεί, δεν είμαι σίγουρος γιατί, δεν είναι κοντά στον μέσο όρο εκτιμήσεων θεσμών και οργανισμών».
Παραδέχθηκε πάντως ότι υπάρχουν υφεσιακά μέτρα, αλλά ισχυρίσθηκε ότι υπάρχουν αντισταθμίσεις σε αυτά. «Προβλέπεται μείωση της ανεργίας, άρα θα υπάρχει κατανάλωση, με ζόρι, αλλά θα υπάρχουν περισσότεροι να πληρώνουν φόρους, Υπάρχει και για τους φτωχούς το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα». Από την άλλη πλευρά όμως, ασκώντας κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση και πάλι, ανέφερε: «Μου κάνει εντύπωση που από τη ΝΔ είναι θιασώτες επιχειρηματικότητας και δεν βλέπουν πόσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις γίνονται στην χώρα μας, θα ακούσατε πολλούς να λένε πόσες πρωτοβουλίες γίνονται μέσα στην σε κρίση και μπορούν να προωθηθούν».
Προέβλεψε μάλιστα ότι με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που προωθεί η κυβέρνηση για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις «θα μετατραπούν πολλά δάνεια από κόκκινα σε πράσινα, θα μειώσουμε το επίπεδο των κόκκινων δανείων και άρα θα υπάρχει νέο χρήμα στις επιχειρήσεις».
Καταλήγοντας, χαρακτήρισε «ορόσημο την 5η Δεκεμβρίου όπου η ελληνική οικονομία ευελπιστεί ότι τα τρία στοιχεία της διαπραγμάτευσης (μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομικοί στόχοι, χρέος) θα έρθουν να ενωθούν. Και μπορεί να έρθει κι άλλο Eurogroup αλλά θα έχουμε σύντομα εικόνα αν θα πάμε σε ποσοτική χαλάρωση, όπου τα άγχη των Capital control μειώνονται».
«Τέτοια απομόνωση είχαμε να δούμε από το 1956 που ο Ρενιέ παντρεύτηκε την Γκρέις Κέλι»!
Στα αξιοσημείωτα ότι αναφερόμενος ειρωνικά στις αιτιάσεις της ΝΔ για απομόνωση της χώρας, ο υπουργός Οικονομικών επικαλέσθηκε «αυτά που είπε ο Ντράγκι, ο Μοσκοβισί, ο Ομπάμα και ο Λιού που ήρθαν εδώ τις τελευταίες δύο εβδομάδες» και είπε: «Τέτοια απομόνωση είχαμε να δούμε από το 1956 που η Γκρέις Κέλι παντρεύτηκε τον πρίγκηπα Ρενιέ και από το 1981 που η Λαίδη Νταϊάνα παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Κάρολο. Τέτοια απομόνωση της ελληνικής κυβέρνησης με έχει σοκάρει»!