​Στη συνέντευξη που παραχώρησε στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί δεν απέκλεισε το 4ο μνημόνιο, άφησε ανοικτό το ζήτημα των νέων μέτρων, ξεκαθάρισε πως δεν διαχωρίζει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα και κάλεσε όλες τις πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία «staff level agreement» έως τη Δευτέρα.

Ειδικότερα, ο Πιερ Μοσκοβισί ουσιαστικά δεν απέκλεισε 4ο μνημόνιο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν εξετάζουμε 4ο μνημόνιο, τα 3 είναι αρκετά. Δεν μπορώ όμως να το αποκλείσω».

Σε ερώτηση του STAR προς τον Επίτροπο, για το τι χρειάζεται για να κλείσει η αξιολόγηση και αν σε αυτά που χρειάζονται περιλαμβάνεται η μείωση του αφορολόγητου και νέο ψαλίδι στις συντάξεις, όπως ζητάει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο ίδιος τα άφησε όλα ανοικτά: «Αυτό που απαιτείται είναι να υπάρχουν υγιή δημοσιονομικά και συμφωνία στα εργασιακά».

Για το πρωτογενές πλεόνασμα, σημείωσε ότι είναι συγκεκριμένο έως το 2018 και είναι ανοικτό θέμα μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018.

185292.jpg

Ακόμη, ο Ευρωπαίος Επίτροπος κάλεσε όλες τις πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία «staff level agreement» έως τη Δευτέρα και σε συνολική συμφωνία έως το τέλος του έτους.

Ο ίδιος είπε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες της Γερμανίας και πως δεν διαχωρίζει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα.

Για τα εργασιακά έκανε ένα βήμα πίσω, λέγοντας πως πρέπει να υπάρχουν οι συλλογικές συμβάσεις, αλλά στις ομαδικές απολύσεις, σημείωσε, ότι πρέπει να υπάρχει ευελιξία.

Τέλος, όσον αφορά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, επισήμανε ότι το σημαντικό για τους θεσμούς είναι η σταθερότητα και η τήρηση των δεσμεύσεων και όχι το πολιτικό κομμάτι, δηλαδή το ποια είναι η εκάστοτε κυβέρνηση.

Το τρίτο μνημόνιο έχει στοιχίσει στους Έλληνες ήδη περίπου 9 δισεκατομύρια ευρώ. Για να μπει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% θα πρέπει να επιβληθούν και άλλα μέτρα από 2,5 έως και 4 δισεκατομμύρια ευρώ, ανάλογα με την απόδοση των φορολογικών μέτρων που έχουν ήδη επιβληθεί.

Μόνο η μείωση του αφορολόγητου που ζητάει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αφαιρέσει από περίπου 3,5 εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους εισόδημα 2 δισεκατομμυρίων.