Ορκίστηκαν τα νέα 9 μέλη του ΕΣΡ (το προηγούμενο ήταν 7 μελές), παρουσία του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκου Παππά, καθώς και του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσου.

185095.jpg
Ο κ. Νίκος Παππάς στον χαιρετισμό του χαρακτήρισε «σημαντική τη στιγμή της συγκρότησης του ΕΣΡ σε σώμα», τόνισε ότι κάτι τέτοιο έχει να γίνει από το 2002 αφήνοντας αιχμές για πολιτικές σκοπιμότητες. Ο Νίκος Παππάς είπε ότι ο νόμος του, -αυτός που το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό-, ισχύει.

Επέμεινε πως οι συχνότητες έχουν καταληφθεί παράνομα από τα κανάλια και κάλεσε το ΕΣΡ να αποκαταστήσει τη νομιμότητα.

185093.jpg

Ο απερχόμενος προεδρεύων του ΕΣΡ, Γιώργος Στεφανάκης τόνισε ότι το ΣτΕ έδωσε πίσω στο ΕΣΡ τις αρμοδιότητες του και τόνισε πως τα μέλη του δίνουν λογο μόνο στην κοινωνία. Πρόσθεσε ότι ήταν αρνητική εικόνα προς την Ευρώπη όλη αυτή η διαδικασία του διαγωνισμού για την αδειοδότηση.

Στο σημείο αυτό, παρενέβη ο Νίκος Παππάς, λέγοντας ότι η αρνητική εικόνα της χώρας στην Ευρώπη δεν οφείλεται στη διαδικασία του διαγωνισμού, αλλά στο γεγονός ότι δεν κατάφερε να ολοκληρωθεί η αδειοδότηση των καναλιών.

Στην τοποθέτηση του, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης είπε η διαδικασία της αδειοδότησης πρέπει να γίνει τους επομένους μήνες.

185043.jpg
Ο νέος πρόεδρος του ΕΣΡ, Θανάσης Κουτρομάνος, ευχαρίστησε τη Βουλή για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό του και δήλωσε ότι έχει πλήρη συνείδηση της εμπιστοσύνης αυτής, του μεγέθους και τη σπουδαιότητα των προβλημάτων.

185025.jpg
(Ο νέος πρόεδρος του ΕΣΡ, Θανάσης Κουτρομάνος)

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε» διαβεβαίωσε «στο μέτρο της θεσμικής μας αρμοδιότητας, για να επιλυθούν όλα τα τρέχοντα και σοβαρά ζητήματα, με τη φιλοδοξία οι όποιες ρυθμίσεις να αντέξουν και στο μέλλον».

Υπενθυμίζουμε ότι μετά από έξι διασκέψεις των Προέδρων της Βουλής προέκυψε συμφωνία για το ΕΣΡ (στις 10 Νοεμβρίου), με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων εκτός από τη Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και την Ένωση Κεντρώων που ψήφισαν παρών.

185067.jpg
(Ο Αντιπρόεδρος Ροδόλφος Μορώνης)

Η νέα σύνθεση του ΕΣΡ είναι η εξής: Πρόεδρος Αθανάσιος Κουτρομάνης (πρ. πρόεδρος του Αρείου Πάγου), Αντιπρόεδρος ο Ροδόλφος Μορώνης (δημοσιογράφος) και μέλη η Πόπη Διαμαντάκου (δημοσιογράφος), ο Βασίλης Καραποστόλης (καθηγητής του ΕΚΠΑ), ο Νίκος Κιάος (δημοσιογράφος), ο Γιώργος Πλειός (καθηγητής του ΕΚΠΑ), η Λίλιαν Μήτρου (καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου), η Δήμητρα Παπαδοπούλου (καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ) και ο Γιώργος Σαριδάκης (πρώην ευρωβουλευτής).