​Με τα εργασιακά, το δημοσιονομικό κενό και τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να είναι τα μεγάλα αγκάθια η κυβέρνηση ξεκινά αύριο ένα μίνι μαραθώνιο με κρίσιμα τεστ για να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση.

Αύριο έχει προγραμματιστεί Euroworking Group όπου θα μπει επί τάπητος σημείο προς σημείο η πρόοδος που έχει γίνει στα μέτωπα της δεύτερης αξιολόγησης. Ενόψει του Euroworking Group πραγματοποιήθηκε χθες τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Έφης Αχτσιόγλου με τους επικεφαλής των θεσμών.

Στο ζήτημα των εργασιακών οι θεσμοί με πρωταγωνιστή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέλουν αύξηση του μηνιαίου ορίου ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% και να μην απαιτείται έγκριση του υπουργείου Εργασίας. Οι θεσμοί ζητούν μέτρα για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2018, όπως η κατάργηση των φοροαπαλλαγών που απομένουν όπως τα ιατρικά έξοδα. Ανοικτό είναι και το θέμα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος με τους θεσμούς να ζητούν τη διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% έως το 2020 με ότι συνεπάγεται αυτός για πρόσθετα μέτρα τα επόμενα χρόνια.

Απανωτά είναι τα κρίσιμα ραντεβού για την οικονομία αυτή την εβδομάδα. ��κτός από το αυριανό Euroworking Group, στην Αθήνα φθάνει αύριο ο Ευρωπαίους επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να κάνει τα απαραίτητα βήματα για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Την Τρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες στο διεθνή τύπο, θα πραγματοποιηθεί και το περιβόητο Washington Group όπου εκπρόσωποι του Eurogroup, Γερμανίας, Γαλλίας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο θα αναζητήσουν μια λύση για την ένταξη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση επιδιώκει εντός του Δεκεμβρίου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και να υπάρξει μια συμφωνία πακέτο με την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και την οριοθέτηση των μεσομακροπρόθεσμων. Αυτό, θεωρούν στην κυβέρνηση ότι θα ανοίξει το δρόμο για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που θα αποτελέσει το αποφασιστικό βήμα για την οριστική επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη.