​Σε ηλικία 84 ετών έφυγε από τη ζωή σήμερα τα ξημερώματα ο Γιάννης Χωματάς, ο οποίος έδωσε σκληρή μάχη με τον καρκίνο.

Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη 29 Νοεμβρίου στο κοιμητήριο του Ζωγράφου.

Γεννήθηκε στο Δαμαριώνα Νάξου, στις 18 Φεβρουαρίου 1933. Ήταν παντρεμένος και είχε δυο κόρες. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια του Κεντάκι, Κολοράντο και στο Westminster Hospital του Λονδίνου. Διδακτορικό και υφηγεσία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Master of Science στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Εξελέγη βουλευτής Κυκλάδων με τη Ν.Δ. στις εκλογές του 1989 (Νοεμβρίου), του 1990, του 1993, του 1996 και του 2000 και μάλιστα (τις περισσότερες φορές) με τις περισσότερες ψήφους, κάτι που έδειχνε την αγάπη των Κυκλαδιτών στο πρόσωπό του. Εξελέγη κοσμήτορας της Βουλής στις 21 Απριλίου 2000.

Θερμά συλλυπητήρια εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εκφράζω τη θλίψη μου για την απώλεια του Γιάννη Χωματά. Υπηρέτησε ως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας με ήθος και ευπρέπεια την παράταξη, αλλά και το δημόσιο βίο. Διακρίθηκε, ως γιατρός, για την προσφορά του στον άνθρωπο, ενώ ξεχωριστή θέση στην καρδιά του είχαν οι Κυκλάδες και ιδιαίτερα η Νάξος. Στην οικογένειά του απευθύνω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.