​Πολύ κοντά σε μια συμφωνία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ανταποκριτή του Star στις Βρυξέλλες, Θάνου Αθανασίου.

Όπως είπε στο κεντρικό δελτίο του σταθμού, βρισκόμαστε πλέον 95% κοντά σε μια συμφωνία, και μάλιστα Ευρωπαίοι και ΔΝΤ βρίσκονται πάρα πολύ κοντά στο να συμφωνήσουν για το πώς θα γίνει τελικά η ελάφρυνση του χρέους.

Καλά πληροφορημένες πηγές που μετέχουν σε αυτές τις συζητήσεις, τονίζουν ότι όχι μόνο δεν υπάρχει μπλοκάρισμα ή κάποια υπαναχώρηση από πλευράς Βερολίνου, αλλά αντίθετα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσπαθεί πολύ παραγωγικά να συμβάλει στην επίτευξη της λύσης.

Έκαναν δε λόγο για συστηματική παρανόηση των δηλώσεων του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος όπως είπαν προσπαθεί για την επίτευξη της συμφωνίας.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στον ανταποκριτή του Star ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, δηλαδή αυτά που θα διέπουν την εξομάλυνση των λήξεων κάποιων ομολόγων μέχρι το 2032 και την ανταλλαγή επιτοκίων από κυμαινόμενα σε σταθερά κατά πάσα πιθανότητα στο σύνολο των δανείων του EFSF έχουν κλείσει, καθώς το ΔΝΤ φέρεται να έχει συμφωνήσει σε αυτά.

Όσον αφορά στα μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2018 και θα αφορούν το διάστημα μέχρι το 2032 και εκείνα που θα εφαρμοστούν μέχρι το 2040, κατά πάσα πιθανότητα θα ποσοτικοποιηθούν με μια απομείωση της ονομαστικής αξίας 20% για το ελληνικό χρέος, αλλά για να κλείσει οριστικά η συμφωνία θα πρέπει να υπάρξουν δύο διαφορετικές εκθέσεις βιωσιμότητας μία από το ΔΝΤ και μία από τους Ευρωπαίους.