Η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό εγκυμονεί τελικώς σοβαρούς κινδύνους για τα εθνικά μας συμφέροντα. Όπως έχει ενημερωθεί αρμοδίως ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, οι χιλιάδες εγκλωβισμένοι μουσουλμάνοι στην ακτογραμμή των νησιών μας, θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Άγκ��ρα στο να εκμεταλλευτεί ύπαρξη θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο.

Αναλυτικότερα…

Η συμφωνία Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπει πως οι πρόσφυγες που εγκλωβίζονται στα νησιά του Αιγαίου δεν μπορούν να μετακινηθούν στην ενδοχώρα. Αποτέλεσμα; Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από όλο το τόξο των ισλαμικών χωρών, βρίσκονται αυτή τη στιγμή συγκεντρωμένοι από τη Λέσβο έως το Καστελόριζο, με τους νησιώτες να φοβούνται ότι οι προσωρινές δομές θα γίνουν μόνιμες!

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Star, ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεχθεί εισηγήσεις αρμοδίως ότι η Τουρκία ανά πάσα στιγμή, μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτή την κατάσταση, κάτι που θα προκαλέσει σοβαρούς κινδύνους στα εθνικά μας συμφέροντα.

Στα νησιά, όπως μεταδώσαμε και την Τετάρτη στο star.gr, έχει εγκλωβιστεί διπλάσιος αριθμός αλλοδαπών, από όσοι προβλέπονταν, λίγο πριν από την ευρωτουρκική συμφωνία.

Σήμερα στα νησιά του Αιγαίου έχουν εγκλωβιστεί συνολικά 16.511 πρόσφυγες και μετανάστες. Έναντι 7.316 που ήταν στις 20 Μαρτίου, οπότε ξεκίνησε η εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας. Συνολικά δηλαδή από τότε, αφίχθησαν στα ελληνικά νησιά τουλάχιστον 9.949 αλλοδαποί, ενώ οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία είναι μόλις 754. Αναλυτικά, στη Λέσβο παραμένουν 6.317, στη Χίο με το μεγαλύτερο πρόβλημα 4.294, στη Σάμο 2.685, στη Λέρο 906, στην Κω 1.997 και στα υπόλοιπα νησιά που δεν υπάρχουν hotspot, 312.

Η κυβέρνηση, σε μια θεαματική στροφή 180 μοιρών, βρήκε τι φταίει... «Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φαινόμενο κατάχρησης του ασύλου. Όποιος έρχεται στην Ελλάδα ζητά άσυλο», δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Ειδικά στη Χίο, η κατάσταση ανάμεσα στους μετανάστες και τους κατοίκους είναι πλέον έκρυθμη. Αρκετοί πρόσφυγες από το φόβο επεισοδίων κοιμούνται, όπου βρουν σε πολικές συνθήκες.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση δεν έχει αποσυμφορήσει ακόμη τα νησιά. Ωστόσο, όπως πληροφορείται το STAR, έχει έτοιμο hotspot στα Καμμένα Βούρλα που θα χωράει 800 πρόσφυγες. Την ίδια ώρα, όχι απλώς δεν κλείνει το Ελληνικό, όπως είχε δεσμευτεί, αλλά αντιθέτως το ανακαινίζει, δίνοντας του, τη μορφή μιας μικρής πολιτείας.

Σήμερα Πέμπτη, αφίχθησαν συνολικά 70 αλλοδαποί, οι 57 από τους οποίους κατευθύνθηκαν στην Χίο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι πρόσφυγες και μετανάστες σε όλη την Ελλάδα είναι πλέον 62.500.

Του Γιάννη Ευσταθίου