Ερντογάν, Ράμα, χρέος, αξιολόγηση... και ξαφνικά φαίνεται να έχει προκύψει θέμα Κοτζιά στην κυβέρνηση και στις σχέσεις Κύπρου- Ελλάδας λόγω του ναυαγίου των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό! Πολλά τα μέτωπα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, παρότι χρέωσε το ναυάγιο στην αδιαλλαξία των Τουρκοκυπρίων, κράτησε εμμέσως αποστάσεις από τους χειρισμούς του ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά και όταν ρωτήθηκε αν δημιουργήθηκε πρόβλημα από παρέμβαση του κ.Κοτζιά, απέφυγε να αναφερθεί στον Έλληνα υπουργό και αρκέστηκε να ευχαριστήσει τον Πρωθυπουργό για τη στήριξή του.

«Εγώ συνομιλώ με τον Έλληνα πρωθυπουργό και η συνεννόηση μας είναι άριστη. Όπως άριστη είναι και η συνεννόησή μας με την συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών κομμάτων. Συνεπώς δεν γνωρίζω τι ελεγχθεί (σημ: δημοσιεύματα) και τι δεν ελεγχθεί. Δεν ασχολούμαι με παραπολιτικά ή κουτσομπολιά. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η άριστη σχέση που έχω με τον πρωθυπουργό και η συνεννόηση που έχω μαζί του» είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Όπως σας ενημερώσαμε και νωρίτερα, σε Αθήνα και Κύπρο, κυκλοφόρησαν κάποια δημοσιεύματα που έλεγαν ότι ο Κοτζιάς απείλησε με παραίτηση και πως ευθύνεται για το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Ο ίδιος όταν ερωτήθηκε σχετικά με τα δημοσιεύματα, χαρακτήρισε «γελοιότητες» τα περί παραίτησής του και απέδωσε τις φήμες σε σκοτεινούς κύκλους που θέλουν τον ίδιο να φεύγει από το Πεντάγωνο.

Βέβαια, η αντίδραση Κοτζιά προκαλεί νέο προβληματισμό καθώς το θέμα των ευθυνών Κοτζιά ανακίνησε το Tvxs του Στέλιου Κούλογλου, Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά είναι η κυριότερη αιτία για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Λευκωσίας. Με βάση τις σχετικές πληροφορίες που μεταδίδει αποκλειστικά το Tvxs.gr, o Έλληνας υπουργός παρενέβη στις διαπραγματεύσεις, ζητώντας να υπάρξει συμφωνία Ελλάδος- Τουρκίας για τις διεθνείς εγγυήσεις και την ημερομηνία αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων, πριν την διεθνή διάσκεψη που θα επικύρωνε την λύση του προβλήματος».
«Ο κ. Κοτζιάς εμφανίζεται στο προσκήνιο μετά από πολύ καιρό απουσίας και μετά τον ανασχηματισμό και φαίνεται ότι έχει παίξει ένα καθοριστικό ρόλο στην εμπλοκή που υπήρξε στο Κυπριακό. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα μέσα στην κυβέρνηση για το ρόλο του, το υπαινίχτηκε χθες ο κ.Αναστασιάδης. Το θέμα αυτό θα αποτελέσει σοβαρό ζήτημα τις επόμενες μέρες» δήλωσε στο Star, ο διευθυντής της εφημερίδας «ΕΠΕΝΔΥΣΗ», Ευτύχης Παλλήκαρης.
Όμως και η εφημερίδα «Πολίτης» στην Κύπρο έγραψε ότι είχε συμφωνηθεί πολυμερής για τις 22 Δεκεμβρίου και πως η ελληνική πλευρά επιδίωκε συνάντηση με Ερντογάν, ο οποίος έκανε τον δύσκολο, ενώ ρίχνει τις ευθύνες στον Κοτζιά.
«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε αρκετές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος όμως πελαγοδρομούσε μεταξύ των όσων προωθούσε ο Κύπριος Πρόεδρος και των όσων ανέτρεπε ο δικός του υπουργός των Εξωτερικών. Έτσι, αν και ο Τσίπρας συμφώνησε με τον Αναστασιάδη, δεν έδειξε διατεθειμένος να τιθασεύσει τον υπουργό του. Γι’ αυτό και όταν πλέον αποφασίστηκαν οι ημερομηνίες της πολυμερούς διάσκεψης (21-22 Δεκεμβρίου), το σκηνικό είχε ανατραπεί. Δεν είναι τυχαίο που ο Ερντογάν δεν έκλεινε συνάντηση με τον Τσίπρα καλώντας τον να δούνε πρώτα τα αποτελέσματα του Μοντ Πελεράν».
Μάλιστα, δημοσιοποιεί και ανεπίσημο έγγραφο που έστειλε το ελληνικό ΥΠΕΞ σε Κύπριους πολιτικούς, κάτι που δεν διέψευσε το ελληνικό ΥΠΕΞ.
Η ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια επανειλημμένων συνομιλιών με όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται στο Κυπριακό πρόβλημα, κατέστησε σαφές ότι συμφωνεί να συμμετάσχει σε πολυμερή συνάντηση, υπό την αίρεση της προηγούμενης συζήτησης και συμφωνίας με την Τουρκία, επί του θέματος των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Άνευ διεξαγωγής της συγκεκριμένης συζήτησης, η Ελλάδα δεν πρόκειται να προσέλθει σε πολυμερείς συνομιλίες και αυτό οφείλει να γίνει κατανοητό από όλους, συμπεριλαμβανομένου του κ. Έιντε.

To Μαξίμου πάντως διέψευσε ότι υπάρχει θέμα Κοτζιά.

«Να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις» ζήτησε ο γ.γ. του ΟΗΕ απευθυνόμενος στις δύο πλευρές αλλά και τις εγγυήτριες δυνάμεις.

«Να πράξουν τα μέγιστα για να ξεπεραστεί το παρόν εμπόδιο και να ολοκληρώσουν το πολλά υποσχόμενο έργο που ανέλαβαν στο Μοντ Πελεράν»

Πάντως, αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ερντογάν θα συνεχίσει να πιέζει με αδιάλλακτη στάση στο Κυπριακό και με προκλήσεις στο Αιγαίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κοτζιάς: «Γελοιότητες» τα περί παραίτησής μου

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Αναστασιάδη μετά τα δάκρυα για το Κυπριακό-"Δεν θα αφήσω να χαθεί η ελπίδα"