​Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το δημοσιονομικό έλλειμα της περίοδου 1995-2013, το οποίο σύμφωνα με τα λεγόμενα του ήταν μεγαλύτερο κατά την κυβέρνηση Σημίτη. Μάλιστα, ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι καταρρίπτεται ο μύθος που ήθελε την πενταετία Καραμανλή να είναι υπεύθυνη για την είσοδο της χώρας στο μνημόνιο και τέλος ζήτησε, τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για να μάθουν οι πολίτες πως οδηγηθήκαμε στο μνημόνιο.

«Το 1999 όταν η Ελλάδα προετοιμάστηκε για να μπει στην ΟΝΕ και ενώ η τότε κυβέρνηση του Κ. Σημίτη μάς έλεγε ότι το έλλειμμα ήταν κάτω από 3%, που ήταν η προϋπόθεση για να μπει μια χώρα στην ΟΝΕ, τελικά είπαν ότι ήταν 3,5%. Έρχονται όμως τα στοιχεία και δείχνουν ότι το έλλειμμα το 1999 ήταν 5,8%». Μάλιστα επεσήμανε ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ «το 2003 το έλλειμμα είχε φτάσει 7,8%» και «ότι από το 2004 μέχρι το 2007, δηλαδή, πριν ξεσπάσει η κρίση, το έλλειμμα μεσοσταθμικά είχε μειωθεί σε σχέση με το μεσοσταθμικό έλλειμμα της περιόδου 1995-2003. Αν έστειλε στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τότε πως η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο. Αποδέχεστε τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος και τους κανονιοβολισμούς που έπεσαν για την ΟΝΕ; Τώρα ναι να είμαστε στο Ευρώ, αλλά τότε;

«Είναι προφανές ότι δεχόμαστε τα στοιχεία που κατέθεσε η ΕΛΣΤΑΤ. Το θέμα είναι πως αξιολογούνται τα στοιχεία και οι αλλαγές. Η βασική αλλαγή στα ελλείμματα οφείλεται στην αλλαγή του ευρωπαϊκού συστήματος λογαριασμών, ΕΣΑ 2010. Τα αποτελέσματα δεν είναι συγκρίσιμα γιατί προκύπτουν από δύο διαφορετικές μεθόδους υπολογισμού. Αλλάζει τον τρόπο που λαμβάνονται υπόψη τα διάφορα εθνικολογιστικά μεγέθη και τον υπολογισμό του χρέους και του ελλείμματος. Για παράδειγμα, άλλαξε η ταξινόμηση της ΕΑΔ επειδή κάνει συναλλαγές εκτός αγοράς. Άλλαξε το σύστημα συνταξιοδοτικών… Οπότε, η πρώτη απάντηση είναι «ναι» τα δεχόμαστε. Δεύτερον είναι δύσκολο να βγάλει κανείς συμπέρασμα για την καινούργια καταγραφή στοιχείων γιατί είναι με άλλη μέθοδο, και τα πολιτικά συμπεράσματα μπορεί να τα συζητήσουμε μετά τη δεύτερη παρέμβασή σας» απάντησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Κατά τη δευτερολογία του, λοιπόν, ο Νικήτας Κακλαμάνης και αφού ευχαρίστησε τον υπουργό για τη σαφή απάντηση στην ερώτησή του, είπε: «Εδώ καταρρίπτεται ένας μύθος, ότι φταίει η πενταετία Καραμανλή που μπήκαμε στο μνημόνιο. Αποδεικνύεται περιτράνως ότι αυτός ο μύθος καταπίπτει πλέον. Με στοιχεία από την ΤτΕ που φέρει υπογραφεί του κ.Στουρνάρα, του αρχιτέκτονα της πολιτικής που μπήκαμε ΟΝΕ» και πρόσθεσε:

«Δεύτερος μύθος που καταπίπτει είναι ότι τα 3 από τα 5 χρόνια της κυβέρνησης Καραμανλή, το έλλειμα μειωνόταν σε σχέση με το έλλειμα της περιόδου 1995-2003 της κυβέρνησης Σημίτη».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Αυτό το περίφημο 15,7 δεν κατάλαβα πως προκύπτει. Μετά έγινε 15,2 όταν έβαλε το χέρι του ο κ.Γεωργίου. Θέλω τώρα στη δευτερολογία να μου πείτε πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα να φτιαχτεί εξεταστική επιτροπή για να μάθουμε επιτέλους πως μπήκαμε στο μνημόνιο. Γιατί ταυτόχρονα, τότε είχαμε ανεργία 7,5 % ανεργία που σημαίνει πάρα πολλά λεφτά στο ασφαλιστικό σύστημα. Πώς ήταν ανάγκη να μπούμε στο μνημόνιο. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς και γιατί μπήκαμε στο μνημόνιο. Και ούτε θέλω να επικαλεστώ τα στοιχεία του Ινστιτούτου για την Ειρήνη, σχετικά με το εξοπλιστικό πρόγραμμα εκείνης της εποχής, με 86 δις εξοπλισμούς και αναλογικά με το ΑΕΠ, ήμασταν η 5η χώρα σε εξοπλισμού.

Αυτό είναι και όπλο στα χέρια της κυβέρνησης για την απομείωση χρέους. Γιατί το 25% ήταν για εξοπλισμούς που ήταν από Γερμανία ή Αμερική τι μας κουνάνε το δάχτυλο για το χρέος τώρα; Όταν μας προμήθευαν οι ίδιοι. Πώς θα βλέπατε λοιπόν τη σύσταση εξεταστικής για να μάθουμε πως οδηγηθήκαμε στο μνημόνιο».

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι ένα σημαντικό κομμάτι του χρέους προέρχεται από τις δαπάνες για τα εξοπλιστικά συστήματα.

«Δεν θα μπω στη διαιτησία για το αν φταίει η κυβέρνηση ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ που μπήκαμε στο μνημόνιο. Δεν είναι ο ρόλος μου αυτός. Δεν είπατε για το στοιχείο του 2009, που υπάρχει αύξηση ελλείμματος το 2009 (από το 2007 προς το 2008 και από εκεί προς το 2009), όπου έχει μια ευθύνη η κυβέρνηση Καραμανλή. Αν θέλετε τη δική μου ανάλυση, πρέπει να κοιτάξουμε σε βάθος. Γιατί μπήκαμε να ξεχωρίσουμε αυτά τα ελλείμματα από πλευράς δαπανών και εσόδων΄.

Νομίζω ότι και τα δύο κόμματα έχουν ευθύνες από την είσοδο ΟΝΕ μέχρι την κρίση, είναι σχεδόν το ίδιο ποσοστό που είναι και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η φοροδιαφυγή και η μείωση φόρων ήταν κομμάτι του συστήματος ΝΔ- ΠΑΣΟΚ για να φτιάχνουν τις κοινωνικές συνοχές»

Όσον αφορά στην εξεταστική επιτροπή, ο Υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Όλα αυτά τα ζητήματα έχουν και ακαδημαϊκή πλευρά και πολιτική. Αν και δεν έχει πάρει επίσημη θέση η κυβέρνηση, δεν νομίζω ότι η Εξεταστική είναι το καλύτερο πλαίσιο να γίνει αυτή η αντιπαράθεση. Πρέπει να γίνει με επιστημονικό τρόπο και μετά με πολιτικά συμπεράσματα. Βέβαια, δεν έχει πάρει επίσημη θέση η κυβέρνηση».