«Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε τα πάντα και δεν μπόρεσε να κάνει σχεδόν τίποτα από αυτά. Είχαμε φτάσει τον Οκτώβριο του 2014 να έχουμε ανάκαμψη στην αγορά και έχουμε φτάσει στην πτώση. Δηλαδή έχουμε χάσει αρκετά βήματα λόγω αυτών που έχουν γίνει τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο Θόδωρος Ρουσόπουλος μιλώντας στον Σκάι.

Ο πρώην υπουργός και επισκέπτης καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου τόνισε πως «η λύση θα μπορούσε να είναι οι εκλογές» αλλά εκτίμησε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν θα προσφύγει σε κάλπες: «Θα πάει μόνο αν έχει τεράστια εσωτερικά προβλήματα και δεν έχει τη δική του αυτοδύναμη κυβέρνηση με τη στήριξη των ΑΝΕΛ. Αν αντέξει ως την Άνοιξη, μπορεί να αντέξει και έναν χρόνο ακόμη, δεν μπορεί να το ξέρει κανείς».

«Καμπανάκι» για τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν

Ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε ανήσυχος για τη συνάντηση που ζητά με τον Ερντογάν ο κ. Τσίπρας για το Κυπριακό: «Φοβούμαι ότι είναι μία κίνηση για να ξεφύγει από τα εσωτερικά προβλήματα. Ωστόσο, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα στις διεθνείς σχέσεις. Μια τέτοια συνάντηση, χωρίς να έχει προετοιμαστεί από ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τα θέματα, μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή. Μπορεί πχ. ο Ερντογάν να ξαναπεί τα περί Λωζάνης μετά τη συνάντηση, ασχέτως αν είναι ανιστόρητα».

Ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε πως είχε γνωρίσει τον Τούρκο Πρόεδρο όταν ακόμη ήταν στην αντιπολίτευση (πριν κερδίσει τις εκλογές του 2003), συνοδεύοντας τον -τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης- Κώστα Καραμανλή ως εκπρόσωπος της ΝΔ: «Οι προοπτικές που είχε δώσει ήταν αρκετά αισιόδοξες. Βλέπαμε έναν άνθρωπο προσγειωμένο με καλές σκέψεις για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Τώρα, όμως, έχει φτάσει στο άλλο άκρο».

Ο ίδιος, χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα χαρισματική προσωπικότητα που «έχει τα ηγετικά χαρακτηριστικά» αλλά υπογράμμισε πως «αυτά δεν είναι πάντα θετικά, πχ. είναι και ο λαϊκισμός».

«Έχει τη δυνατότητα να περνάει πράγματα στον κόσμο. Αυτό που του μένει πλέον είναι να “πουλήσει” το συναίσθημα, το θυμικό. Ο Έλληνας πολλές φορές ψηφίζει με το συναίσθημα. Νομίζω ότι είναι ικανός να το κάνει άλλη μία φορά, όχι για να γίνει πρωθυπουργός αλλά για να πάρει ένα αξιόλογο ποσοστό για το κόμμα του» είπε ο κ. Ρουσόπουλος.

«Αναμενόμενη η εξέλιξη στο θέμα των αδειών»

Αναφερόμενος στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, ο κ. Ρουσόπουλος έκανε λόγο για αναμενόμενη εξέλιξη με την απόφαση του ΣτΕ: «Είχα πει ότι ήταν και αντισυνταγματικός και αντικοινοτικός ο νόμος. Λυπάμαι που δεν δόθηκε λύση. Το κράτος θα μπορούσε να θέσει τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά, να πει “εφόσον τα πληρείτε, μπορείτε να πάρετε άδεια” και όχι να θέσει συγκεκριμένο αριθμό αδειών».

Όπως είπε, η κυβέρνηση αντέγραψε τον νόμο του σε ένα μεγάλο ποσοστό, «ωστόσο παραλείφθηκαν πολλά ποιοτικά χαρακτηριστικά».

«Το δημόσιο αγαθό δεν το βάζεις σε πλειστηριασμό, το αποτιμάς» είπε με νόημα ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, εξηγώντας ότι το τίμημα για τις άδειες θα το κρίνει το ΕΣΡ «με βάση αυτό που ισχύει σήμερα ή με τον μέσο όρο όσων ισχύουν στην αγορά τα τελευταία 5 με 7 χρόνια».

Ο κ. Ρουσόπουλος αναφέρθηκε και στον κ. Παππά λέγοντας πως τον τιμά σε προσωπικό επίπεδο και πως γνωρίζονται χρόνια καθώς έμεναν στην ίδια πολυκατοικία στην Καισαριανή. Ωστόσο, τόνισε ότι «έκανε λάθος βηματισμούς στο θέμα των καναλιών».

Συνεχίζοντας, απάντησε και όσον αφορά τις ευθύνες που αποδίδει ο Κώστας Σημίτης στην κυβέρνηση Καραμανλή για την κρίση, στο τελευταίο του βιβλίο.

«Είναι μία πολύ εύκολη καραμέλα, ειδικά στο στόμα ανθρώπων του λεγόμενου εκσυγχρονιστικού χώρου, εντός πολλών εισαγωγικών. Διότι μόνο εκσυγχρονισμό δεν είδαμε επί εποχή Σιμήτη, αντίθετα αναπτύχθηκε η διαπλοκή» είπε ο κ. Ρουσόπουλος.

«Αν είχε ακουστεί ο Καραμανλής δεν θα 'χαμε Μνημόνιο»

Όπως εξήγησε, «η οικονομία των χωρών κρίνεται σε κάθε εποχή και οι ηγέτες κρίνονται και από την προβλεπτικότητά τους. Ο Κώστας Καραμανλής και τον Σεπτέμβριο του 2008 και τον Φεβρουάριο του 2009 είχε πει πως πρέπει να παγώσουν οι μισθοί και οι συντάξεις και το είχε ξεκαθαρίσει στους πολιτικούς αρχηγούς. Ωστόσο, ένας άλλος ηγέτης έλεγε “λεφτά υπάρχουν”. Μην ξεχνάμε ότι το πρώτο νομοσχέδιο του Γιώργου Παπανδρέου ήταν να μοιράσει 1 δισ. ευρώ στον κόσμο, για να τους το πάρει μετά πίσω στο πολλαπλάσιο».

Σύμφωνα με τον κ. Ρουσόπουλο, «το πάγωμα των μισθών και συντάξεων του Καραμανλή το 2008 και το 2009 ήταν ικανό να αποτρέψει το Μνημόνιο, το οποίο δημιουργήθηκε σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό από την ανικανότητα του κ. Παπανδρέου αλλά και την έκθεση της χώρας στο διεθνή περίγυρο με τα λόγια που χρησιμοποίησε και όλοι γνωρίζουμε. Εάν δει κανείς τα στοιχεία της Eurostat, τον Απρίλιο του 2010 η Ελλάδα είναι στον μέσο όρο των ελλειμμάτων και χρεών της Ευρώπης και της ευρωζώνης. Πως λοιπόν φταίει για τα πάντα η Ελλάδα όταν είναι το 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης; Ήταν το δείγμα στο οποίο έπρεπε να πατήσει κάποιος ή κάποιοι από την ΕΕ και το μάθημα δόθηκε με τη σύμπλευση του κ. Παπανδρέου, που νόμιζε ότι θα τιμωρήσει τον Καραμανλή. Τιμώρησε όμως τους Έλληνες πολίτες. Είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη του κ. Παπανδρέου».

Απαντώντας στο γιατί ο κ. Καραμανλής πήγε σε εκλογές και δεν έφερε τα μέτρα στη Βουλή, θέτοντας τους βουλευτές της ΝΔ ενώπιον των ευθυνών τους: «Δεν μπορούσε να ελεγχθεί η κατάσταση με κάποιους από τους βουλευτές. Είναι ένα ιστορικό ζήτημα για το οποίο έχω την άποψή μου, την έχω εκφράσει στον ίδιο και θα μου επιτρέψετε να μην την εκφράσω δημόσια σήμερα. Η ιστορία δεν αποτιμάται μέσα σε 4-5 χρόνια. Είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε την ιστορία. Είναι, όμως, γνωστή η άποψή μου για το αν έπρεπε να πάμε σε εκλογές. Να θέσω όμως ένα ερώτημα: Θυμάστε τι αντιδράσεις που είχαμε καθημερινά στους δρόμους; Θα μπορούσε να περάσει ο χειμώνας του 2009-2010 έως την εκλογή ενός Προέδρου της Δημοκρατίας που δεν θα εκλεγόταν, όπως είχε ξεκαθαρίσει ο κ. Παπανδρέου; Ο κ. Καραμανλής λοιπόν είπε πως αντί να έχω τη χώρα επί έξι μήνες σε αναταραχή και να μη μπορώ να κάνω τίποτα, προτιμώ να κάνω εκλογές και όποια κυβέρνηση έρθει να πάρει τα μέτρα για να μη χαθεί χρόνος. Ωστόσο, ήρθε και τελικά δεν πήρε κανένα μέτρο, το αντίθετο μάλιστα».

Τέλος, αναφορικά με το αν έχει συμβουλέψει τον κ. Καραμανλή να μιλήσει, ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε πως συμφωνεί με τις επιλεκτικές τοποθετήσεις που έχει κάνει ο πρώην πρωθυπουργός.

«Η φωνή του πέρυσι στο θέμα του δημοψηφίσματος ήταν βροντ��ρή. Το δημοψήφισμα έκρινε την τύχη της χώρας, όχι το αποτέλεσμά του, αλλά επειδή ο Τσίπρας έκανε το αντίθετο από αυτό που έλεγε. Δηλαδή, όσα έλεγε ο κ. Καραμανλής» κατέληξε ο πρώην εκπρόσωπος της κυβέρνησης.