Με ενός λεπτού σιγή για την απώλεια του Κωστή Στεφανόπουλου ξεκίνησε η συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας την ομιλία του, χαρακτήρισε απαραίτητη την καθυστέρηση κατά 2 ημέρες της συνεδρίασης λόγω των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην «σημαντική» -όπως τόνισε- επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα.

«Δεν είχε απλά συμβολικό χαρακτήρα. Αποτέλεσε και ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στήριξης της χώρας και της κυβέρνησης αλλά και αναγνώρισης των προσπαθειών που έχουμε καταβάλει για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση ,στην οποία μας βύθισε το παλιό και χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα» είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος έκανε λόγο για «πολύ δυνατό πολιτικό μήνυμα σε όλο τον κόσμο: ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον παράδειγμα προς αποφυγή, όπως ήταν την προηγούμενη καταστρεπτική πενταετία».

183943.jpg
«Η εικόνα της Ελλάδας αλλάζει» σημείωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε και στις επισκέψεις του Πούτιν, του Ολάντ αλλά και του Πάπα Φραγκίσκου με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Ελλάδα. Παράλληλα, στάθηκε και στη συνάντηση των χωρών του Νότου που έγινε με πρωτοβουλία της Ελλάδας στην Αθήνα.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για πολύ σημαντικές μετατοπίσεις στην Ευρώπη, όπου παρατηρούνται «άνοδος της λαϊκιστικής ακροδεξιάς, η οποία είναι ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος» αλλά και «αμφισβήτηση της κυρίαρχης, τα προηγούμενα 7 χρόνια, πολιτική της λιτότητας».

Ο ίδιος, μίλησε για αλλαγή στάσης κρίσιμων πολιτικών δυνάμεων όσον αφορά την κρίσιηστην Ελλάδα, επισημαίνοντας πως πλέον «είναι οι περισσότεροι αυτοί που επιθυμούν να μπει ένα τέλος στο ελληνικό δράμα». Στάθηκε, μάλιστα, σε πρόσφατες δηλώσεις των Ντάισελμπλουμ, Ρέγκλινγκ, Γιούνκερ και Ντράγκι οι οποίοι -όπως είπε- «έχουν διατυπώσει με μεγαλύτερη σαφήνεια από ποτέ ότι πρέπει η αξιολόγηση να κλείσει στην ώρα της και να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους».

«Ανοίγει η συζήτηση για το χρέος στις 5 Δεκεμβρίου»

«Δημιουργείται στην Ευρώπη ένα πολιτικό μομέντουμ, ένα παράθυρο ευκαιρίας, για να γίνουν αυτά τα αποφασιστικά βήματα που απαιτούνται για να βγούμε από την κρίση και να απαλλαγούμε από την επιτήρηση. Με βάση την πρόοδο των τελευταίων ημερών είναι ρεαλιστικό και απολύτως αναγκαίο να κλείσει σύντομα η αξιολόγηση ώστε στο Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να έχουμε την πολιτική συμφωνία για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης και ν' ανοίξει ταυτόχρονα η συζήτηση για τα μέτρα σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους». είπε ο κ. Τσίπρας.

183906.jpg
«Στόχος», όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «είναι να ληφθούν άμεσα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και να ανοίξει η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα. Στη συνέχεια, θα συζητήσουμε και για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 και μετά».

Αιχμές για ΔΝΤ: «Δεν συζητούμε καν παράλογες απαιτήσεις»

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα όσα έχουν συμφωνηθεί και «έχει αποδείξει ότι έχει την πολιτική βούληση να κλείσει τη β΄ αξιολόγηση χωρίς κωλυσιεργίες». «Ωστόσο, δεν θα συζητήσουμε καν παράλογες απαιτήσεις, απ’ όπου κι αν προέρχονται. Και όλοι γνωρίζουμε από πού προέρχονται συνήθως. Δεν θα τις συζητήσουμε, είτε αυτές είναι νέα μέτρα είτε αφορούν τη συνέχιση της ποινής αποκλεισμού της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Όπως είπε, σε μία χώρα με τόση υψηλή ανεργία «δεν υπάρχει καμία λογική να συζητάμε για το όριο των ομαδικών απολύσεων».

183910.jpg
«Επιμένουμε σταθερά στην επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων αλλά και στη ρήτρα υπερίσχυσης της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Να τερματιστεί το καθεστώς της γαλέρας στον τόπο μας που επικράτησε με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» τόνισε.

Επίθεση σε ΝΔ και Μητσοτάκη: Θέλει να μας κάνει Μπανανία!

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση, του Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι το 2013 και το 2014 αυξήθηκαν κατακόρυφα οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, ενώ εξαπέλυσε βέλη και κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας ότι «όχι μόνο δεν αποποιείται την πολιτική του κ. Σαμαρά αλλά επιθυμεί και τη διαιώνιση του καθεστώτος αυτού».

«Για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος της ΝΔ υπερασπίζεται με πάθος τις απόψεις των πιο ακραίων δυνάμεων των δανειστών αλλά και των εργοδοτών. Αυτό δεν είναι μένουμε Ευρώπη, είναι γινόμαστε Μπανανία. Διότι άλλο καθεστώς επικρατεί στην Ευρώπη. Να σας θυμίσω ότι ο πρόεδρος Γιούνκερ είχε υπογράψει μαζί μου χαρτί σχετικά με την ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων. Η στάση του κ. Μητσοτάκη είναι βαθιά υπονομευτική και ορκισμένα αντιλαϊκή» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Γι’ άλλη μια φορά, Όπως έγινε και τον περασμένο Μάιο δεν θα του γίνει το χατίρι. Η αξιολόγηση θα κλείσει και η διαπραγμάτευση θα πετύχει. Σήμερα είμαστε κοντά στην αναγκαία συμφωνία. Οι διαφορές σε δημοσιονομικό, εργασιακά και ενεργειακά μπορούν να γεφυρωθούν αν υπάρχει η πολιτική βούληση για την τήρηση όλων όσων συμφωνήσαμε τον Αύγουστο του 2015» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Η αξιολόγηση θα κλείσει
«Η αξιολόγηση θα κλείσει και χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών και αυτό είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης για τη ΝΔ. Αυτό που έχουν στο μυαλό τους δεν είναι πότε θια φύγει ο τόπος από αυτή τη δίνη που οι ίδιοι μας έβαλαν, αλλά το μόνο που τους νοιάζει είναι πως θα καταφέρουν να επιστρέψουν στις καρέκλες της εξουσίας που με πόνο αποχωρίστηκαν. Γι’ αυτό και δεν διστάζουν να αδιαφορούν πριν την κρίσιμη β’ αξιολόγηση να αδιαφορούν για το τι διακυβεύεται, να προδικάζουν και να εύχονται την αποτυχία αλλά και να ζητούν εκλογές» είπε ο Πρωθυπουργός συνεχίζοντας την επίθεση προς τη ΝΔ.

Ο Μητσοτάκης έχει στρατηγική το 4ο μνημόνιο
«Η στάση αυτή είναι ανεύθυνη και εθνικά επιζήμια. Ο κ.Μητσοτάκης θέτει σε κίνδυνο την προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση» είπε και συνέχισε «η στάση του είναι ένα δείγμα σαφούς πολιτικού σχεδίου, μιας στρατηγικής που έχει όνομα, και το όνομα αυτό είναι: 4ο μνημόνιο».

Μάλιστα, ο κ.Τσίπρας κατηγόρησε τον Κ.Μητσοτάκη ότι ταυτίζεται με το ΔΝΤ, χωρίς να κρατά τα προσχήματα.

«Επαναφέρει τη φαντασιοπληξία του success story του Σαμαρά», επισημαίνοντας ωστόσο ότι «το 2015 παρέδωσε άδεια ταμεία» και «απέτυχε να πιάσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2014».

«Σήμερα ζητά εκλογές πριν από μια κρίσιμη αξιολόγηση, προεξοφλώντας ότι αυτή δεν θα κλείσει. Γιατί; Θα κάνει καλύτερη διαπραγμάτευση; Όχι. Το μόνο που έχει να μας πει είναι ότι Θα συνεννοηθεί καλύτερα με τους δανειστές γιατί δεν θα φέρει αντίρρηση σε τίποτα» τόνισε.

Ενδεχομένως να οδηγηθούμε σε εκλογές αν αποτύχει η διαπραγμάτευση

«Αυτό που αποκρύβει (ο κ.Μητσοτάκης) είναι ότι σε μια τέτοια περίπτωση, δηλαδή σε ένα ενδεχόμενο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων και της β’ αξιολόγησης, που ενδεχομένως να οδηγούσε σε εκλογές, τις οποίες διακαώς επιθυμεί η ΝΔ, θα οδηγούσε στην τέλεια καταστροφή για την οικονομία» δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Για Λωζάνη: Δεν ανεχόμαστε τον απαράδεκτο ιστορικό και πολιτικό αναθεωρητισμό

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις νέες προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αμφισβήτησε και πάλι τη συνθήκη της Λωζάνης.

«Η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί τον απαράδεκτο ιστορικό και πολιτικό αναθεωρητισμό. Η συνθήκη δεν αμφισβητείται από κανέναν διεθνώς και αυτό πρέπει να το δεχθεί και η Τουρκία» είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να οικοδομεί σχέσεις εμπιστοσύνης, αρκεί να κάνει το ίδιο και η Τουρκία».

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε δε την Τουρκία να ακολουθήσει το δρόμο της σύνεσης και της συνεννόησης, ειδικά αυτή την περίοδο που υπάρχουν οι προϋποθέσεις για επίλυση του Κυπριακού, το οποίο είναι «διεθνές και όχι διμερές πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής».

Όπως διευκρίνισε, «στο μόνο που έχουμε δικαίωμα άποψης και χειρισμού είναι το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας», υπογραμμίζοντας ότι όποιο αποτέλεσμα και να υπάρξει θα τεθεί στην κρίση του κυπριακού λαού.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας ισχυρίστηκε για άλλη μία φορά ότι η ελληνική οικονομία είναι πλέον σε φάση ανάκαμψης και πως το ζήτημα είναι να εμπεδωθεί αυτή η πορεία και να ληφθούν οι αποφάσεις για τη μακρόπνοη πορεία.