​Την έναρξη της ομιλίας του στην ΚΟ της ΝΔ, έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο.

«Ο Κωστής Στεφανόπουλος αναβάθμισε κάθε αξίωμα από το οποίο υπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον και κυρίως το ύπατο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

183774.jpg
«Κέρδισε την αγάπη και τον σεβασμό των Ελλήνων και αισθανόμαστε τιμή που αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της παράταξης».

183787.jpg
Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στην «πολιτική αλλαγή», η οποία είναι «αναγκαία» για τη χώρα, τονίζοντας τη διεθνή κινητικότητα που παρατηρείται, η οποία προκαλεί ανησυχία.

183779.jpg

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, «μόνο μια νέα, σοβαρή και αξιόπιστή κυβέρνηση μπορεί να εκμεταλλευτεί τις ανακατατάξεις αυτές προς όφελος της Ελλάδας».

183769.jpg

Για Κυπριακό, Τουρκία και Αλβανία
«Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για βιώσιμη λύση στο Κυπριακό» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν.
«Η Τουρκία είναι απρόβλεπτη, οι συνεχείς δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν για τη συνθήκη της Λωζάννης αμφισβητούν το διεθνές συμβατικό θεμέλιο. Είναι απαράδεκτες τοποθετήσεις που προσθέτουν μία ακόμη εστία ανησυχίας στην περιοχή».
«Η Αλβανία επιδίδεται σε ένα κρεσέντο εθνικισμού, βάζοντας στο τραπέζι το σύνολο των διμερών μας σχέσεων. Η συμφωνία για το προσφυγικό κρέμεται από μία κλωστή» τόνισε.
183772.jpg
Η Ελλάδα είναι στο περιθώριο γιατί η κυβέρνηση δεν έχει ξεκάθαρη εθνική στρατηγική
«Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον ρευστότητας που ανασχεδιάζονται στρατηγικές και συμμαχίες, η Ελλάδα βρίσκεται στο περιθώριο. Η κυβέρνηση δεν έχει ξεκάθαρη εθνική στρατηγική. Η οικονομική μας αδυναμία μάς ωθεί στο περιθώριο. Δεν είμαστε μέρος καμίας λύσης. Η διεθνής κοινότητα μάς αντιμετωπίζει, στην καλύτερη περίπτωση, με συμπόνια και οίκτο. Και η κατανόηση των ξένων, όποτε αυτή εκδηλώνεται, δεν είναι αρκετή για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων».
Αναφερόμενος στη Μίνι Σύνοδο Κορυφής, στην οποία δεν έχει προσκληθεί η Ελλάδα, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε: «Κρίμα, γιατί αν δεν είχαμε την θλιβερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι μια ισχυρή ατμομηχανή ανάπτυξης».
183775.jpg

Για το χρέος

Κατά τον κ. Μητσοτάκη, η διευθέτηση του χρέους χρειάζεται, αλλά δεν είναι από μόνη της ικανή συνθήκη για την έξοδο από την κρίση. Μαζί με αυτήν, συνέχισε, χρειάζονται πραγματικές μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Η πρόταση της ΝΔ στους δανειστές, όπως εξήγησε, είναι «πάρτε μεταρρυθμίσεις και δώστε μας μεγαλύτερα περιθώρια δημοσιονομικής προσαρμογής και μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα». «Αυτά δεν μπορεί να τα πετύχει η σημερνική κυβέρνηση και για αυτό είναι επιβεβλημένη η πολιτική αλλαγή το συντομότερο δυνατόν».
183803.jpg
«Προάγγελος πολιτικής αλλαγής οι μικρές στρατηγικές νίκες της ΝΔ»
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συνέχεια σε «μία σειρά από μικρές στρατηγικές νίκες» του κόμματος που κατά την άποψή του «αποτελούν προάγγελο της μεγάλης πολιτικής αλλαγής που θα έρθει στις επόμενες εκλογές».
«Αποτρέψαμε την αλλαγή του εκλογικού νόμου από τις επόμενες εκλογές που θα βύθιζε τη χώρα σε ακυβερνησία… Σταθήκαμε απέναντι στην προσπάθεια των κ. Τσίπρα και Παππά να ελέγξουν το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και αγωνιστήκαμε για τη διασφάλιση της ραδιοτηλεοπτικής τάξης.. Όπου στήνονται κάλπες σε πανεπιστήμια, ενώσεις και παντού οι προσκείμενες στη Ν.Δ. δυνάμεις κερδίζουν τις μάχες», ανέφερε συγκεκριμένα.
183824.jpg
«Διέλυσαν την οικονομία»
Κλιμακώνοντας την κριτική του στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγόρησε τους κυβερνώντες ότι αφού «έριξαν την προηγούμενη κυβέρνηση, έσυραν τη χώρα σε μια αχρείαστη περιπέτεια, συκοφάντησαν τους πολιτικούς τους αντιπάλους, διέλυσαν την πραγματική οικονομία, σήμερα προσπαθούν να φτάσουν εκεί που ήμασταν πριν από δύο χρόνια».
Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, επικαλούμενος στοιχεία του προϋπολογισμού «ο πλούτος που χάθηκε σε απώλεια εγχώριου ακαθάριστου εθνικού προϊόντος από την αναίτια παράταση της ύφεσης ανέρχεται σε 26 δισ. ευρώ».
«Στην αγορά εργασίας μειώνονται οι θέσεις πλήρους απασχόλησης προς όφελος της μερικής απασχόλησης. Η ανταγωνιστικότητα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών αυξήθηκαν. Τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 37 δισ. ευρώ τις μέρες του ΣΥΡΙΖΑ», είπε, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι αδυνατεί να δώσει λύσεις και να οδηγήσει την χώρα στην ανάπτυξη.
183802.jpg
«Ο λαϊκισμός έχει έξαρση στην Ελλάδα- Εμείς δεν τον υιοθετούμε»
«Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για έξαρση του λαϊκισμού, ο οποίος σαρώνει τον δυτικό κόσμο». Όπως είπε, «Ως φαινόμενο ο λαϊκισμός δίνει συστηματικά λανθασμένες απαντήσεις αλλά συχνά πατά πάνω σε υπαρκτά προβλήματα». Αυτό που σήμερα εκδηλώνεται είναι ο απόηχος μιας κρίσης που υπέβοσκε για χρόνια. «Το να υιοθετείς δημαγωγικές λαϊκίστικες υπεραπλουστεύσεις, επενδύοντας στην απελπισία των απογοητευμένων πολιτών είναι ασυγχώρητο λάθος. Και αυτό το λάθος δεν πρόκειται να το κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά και δεσμεύθηκε πως η ΝΔ δεν θα αγνοήσει κανέναν, αλλά ούτε θα τάξει τα πάντα στους πάντες.
«Δεν θα στρογγυλέψουμε τον πολιτικό μας λόγο για να γίνουμε αρεστοί, θα ακούσουμε την τραυματισμένη κοινωνία και θα χτίσουμε βήμα βήμα σχέση εμπιστοσύνης», πρόσθεσε.
«Η 5η Δεκεμβρίου θα παρέλθει και δεν θα υπάρχει οριστική συμφωνία»
Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, έκανε λόγο για καθυστερήσεις και εκτίμησε ότι «η 5η Δεκεμβρίου (ημερομηνία συνεδρίασης του Eurogroup) θα έρθει και θα παρέλθει και δεν θα υπάρχει οριστική συμφωνία».
«Η τρέχουσα αξιολόγηση φαίνεται να σκοντάφτει στα εργασιακά. Η κυβέρνηση αντί να θέτει ως στόχο τη μείωση της ανεργίας αναλώνει πολιτικό κεφάλαιο οδηγούμενη από τις πολιτικές της ιδεοληψίες» είπε για να προσθέσει: «Καλό θα ήταν η κυβέρνηση να μη ρισκάρει μία νέα αποτυχία για χάρη υμέτερων συνδικαλιστών και κομματαρχών».
Σημείωσε ακόμη ότι και άλλα ζητήματα στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης θα έπρεπε να είχαν συμφωνηθεί εδώ και καιρό.
«Μη ρεαλιστική» η πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,7% το 2017
Προειδοποίησε στη συνέχεια ότι ο προϋπολογισμός «κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα από τέσσερις ωρολογιακές βόμβες» που υπάρχουν στα θεμέλιά του και αυτές είναι, όπως είπε: οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών, τα «κόκκινα» δάνεια, η «μαύρη τρύπα» στα ασφαλιστικά ταμεία και η ρευστότητα των φορέων του δημοσίου που «επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα».
Χαρακτήρισε παράλληλα μη ρεαλιστική την πρόβλεψη της κυβέρνησης για ανάπτυξη 2,7% το 2017, καθώς, όπως εκτίμησε «το εισόδημα των πολιτών θα συρρικνωθεί περισσότερο».
Ακόμη ο Πρόεδρος της ΝΔ, αφού αναφέρθηκε στην κάρτα μέλους του κόμματος, εξηγώντας ότι ζητείται από τα μέλη να συμβάλλουν στην εξυγίανση των οικονομικών του κόμματος, έσπευσε να απαντήσει στο ειρωνικό σχόλιο της κυβέρνησης επ’αυτού του θέματος: «Εμείς τουλάχιστον προσπαθούμε να βάλλουμε σε τάξη τα οικονομικά μας και να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος. Εσείς κάνετε λάθη και τα φορτώνετε στις πλάτες των πολιτών»
Κάλεσμα συστράτευσης κατά του τυχοδιωκτισμού της κυβέρνησης
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. απηύθυνε και κάλεσμα συστράτευσης όλων των πολιτικών δυνάμεων που στέκονται «απέναντι στον τυχοδιωκτισμό της κυβέρνησης» και απέναντι «στον εθνικά επικίνδυνο λαϊκισμό».

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι είναι ώρα «να αφήσουμε στην άκρη όλα όσα μας χωρίζουν και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για να σταθεί στα πόδια της η χώρα».
«Έχουμε όλοι μας ευθύνες απέναντι στην πατρίδα ��αι απέναντι στην ιστορία», συνέχισε και επεσήμανε πως κανείς, ούτε οι πολίτες ούτε η ιστορία,δεν πρόκειται να συγχωρήσουν την άρνηση και την ουδετερότητα.

Ακόμη, τόνισε ότι χρειάζεται ένα νέο πατριωτικό κίνημα, βασισμένο στις δυνάμεις της αλήθειας και «μια πλατιά κοινωνική και πολιτική πανστρατιά που θα υπερβεί παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές που θα φέρει υπερηφάνεια».
183816.jpg
«Στενό ατομικό μαρκάρισμα κάθε μέλους της κυβέρνησης»
Απευθυνόμενος στους βουλευτές της Ν.Δ., ζήτησε να μην εφησυχάσουν, καθώς υπάρχει μπροστά «πολλή και σκληρή δουλειά» και τους κάλεσε να ακούσουν και να συνομιλήσουν με τους πολίτες, καθώς το κόμμα προετοιμάζεται να κυβερνήσει.
Ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει ανεκτή καμία έκφραση αλαζονείας, τη στιγμή που «ο λαός υποφέρει και αγωνιά για το αύριο» και ζήτησε επίσης να δυναμώσουν τον θετικό τους λόγο και να δείξουν ότι η Ν.Δ. αλλάζει.
Αναφορικά με τη «σκιώδη κυβέρνηση» του κόμματος, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «το σχήμα των τομεαρχών δεν μας δεσμεύει ούτε ως προς την οργάνωση της κυβέρνησης, ούτε ως προς τα πρόσωπα που θα τη στελεχώσουν».
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «δεν θα έχουμε εμείς 47 υπουργούς και υφυπουργούς».
«Θέλω να ασκήσετε μια σοβαρή υπεύθυνη αντιπολίτευση και να συμβάλετε στη διαμόρφωση του κυβερνητικού μας προγράμματος», συνέχισε και κατέληξε ζητώντας στενό ατομικό μαρκάρισμα κάθε μέλους της κυβέρνησης.