«"Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει φίλους". Αυτό λεγόταν μέχρι πρόσφατα. Η εισβολή στην Κριμαία και η ανάμειξή του στην ανατολική Ουκρανία, τον έκανε persona non grata στην Ευρώπη και την Αμερική. Όμως, αυτή την περίοδο, ο Ρώσος πρόεδρος έχει ένα... σερί επιτυχιών, καθώς πολιτικοί που συμφωνούν μαζί του αναλαμβάνουν θέσεις εξουσίας».
Με αυτή την εισαγωγή ξεκινά το Politico άρθρο με τίτλο «Ο νέος συνασπισμός του Πούτιν», όπου τονίζει πως οι φίλοι του Ρώσου Προέδρου στη Δύση αυξάνονται.
Μάλιστα, παραθέτει τους φίλους του Πούτιν σε οκτώ χώρες, οι οποίοι είτε βρίσκονται στην εξουσία είτε την διεκδικούν. Ανάμεσα τους είναι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ντόναλντ Τραμπ.
Τελευταία προσθήκη στη λίστα είναι ο νέος Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ που εξελέγη την προηγούμενη εβδομάδα, οδηγώντας τον κεντροδεξιό πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ σε παραίτηση.
Αναλυτικά:
Εσθονία: Ο ηγέτης του Κόμματος των Κεντρώων, Γιούρι Ράτας, ο οποίος έχει λάβει εντολή για σχηματισμό κερδίζει την υποστήριξη των Ρώσων στην Εσθονία
Βουλγαρία: Ο φιλορώσος υποψήφιος Ρούμεν Ράντεφ κέρδισε τις προεδρικές εκλογές την προηγούμενη εβδομάδα, οδηγώντας σε παραίτηση τον κεντροδεξιό πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ
Μολδαβία: Ο Ιγκόρ Ντόντον, ο φιλορώσος ηγέτης του Κόμματος των Σοσιαλιστών και πρώην υπουργός Οικονομίας, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στις αρχές του μήνα, με 55%, κερδίζοντας τον φιλοευρωπαίο υποψήφιο
ΗΠΑ: Στην προεκλογική εκστρατεία του ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφραζε σταθερά τον θαυμασμό του για τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Ολλανδία: Οι Ολλανδοί ψήφισαν «Οχι» στη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Ουκρανίας στο δημοψήφισμα του Απριλίου, αποτέλεσμα που κάποιοι ερμηνεύουν ως ψήφο στήριξης στον Πούτιν. Ηταν περι��σότερο το αποτέλεσμα του ενισχυόμενου αισθήματος ευρωσκεπτικισμού στην Ολλανδία.
Ελλάδα: Η Ελλάδα και η Ρωσία έχουν αμοιβαίο οικονομικό συμφέρον στα Βαλκάνια. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει στραφεί στον Πούτιν για οικονομική βοήθεια και θέλει η ελληνική οικονομία να επωφεληθεί από επενδύσεις εκτός ΕΕ. Εχει χαρακτηρίσει τη Μόσχα «τον σημαντικότερο σύμμαχο της Ελλάδας».
Ουγγαρία: Ο Βίκτορ Ορμπάν είναι υπέρ των στενών επιχειρηματικών σχέσεων με τη Μόσχα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας. Το 2014, η Ουγγαρία ανακοίνωσε την απόφασή της να συνεργαστεί με τη Ρωσία για τη δημιουργία πυρηνικής εγκατάστασης, χρηματοδοτημένη με ρωσικό δάνειο.