​Μόνο το ΔΝΤ θα "κατονομάσει" το ποσοστό απόδοσης των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα συμφωνηθούν στο πλαίσιο των συζητήσεων ΕΕ - ΔΝΤ για τη συμμετοχή του δεύτερου στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ εξαιρετική έμφαση στην απόδοση από άποψη βιωσιμότητας θα δοθεί στα βραχυπρόθεσμα μέτρα, σε συνέχεια των αποφάσεων του τελευταίου eurogroup τον Νοέμβριο, αλλά και των δημοσίων δηλώσεων του Κλάους Ρέγκλιγκ μετά το πέρας της συνεδρίασης, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου.

Βρισκόμαστε ακόμα στην πλευρά του ημερολογίου που δείχνει ότι μια συμφωνία στις 5 Δεκεμβρίου είναι εφικτή και εξαρτάται στην παρούσα φάση από την ύπαρξη μια συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι συζητήσεις της ΕΕ με το ΔΝΤ κι συγκεκριμένα με τον Πωλ Τόμσεν έχουν φέρει απτό αποτέλεσμα όσον αφορά τον προσδιορισμό της βασικής δομής των παρεμβάσεων που θα έχουν ως αποτέλεσμα την επιστροφή του ΔΝΤ με λεφτά στο ελληνικό πρόγραμμα.
Τόσο ο ίδιος, όσο και πηγές από τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες αποκλείουν κάθε συζήτηση για λύση χωρίς το ΔΝΤ (και χωρίς χρηματοδότηση του ΔΝΤ) και ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα υπάρξει άλλη εκταμίευση ποσού προς την Ελλάδα πριν από αυτά τα βασικά βήματα.
Σχολιάζοντας πληροφορίες για την κατάσταση των συζητήσεων με το ΔΝΤ, �� η εκτίμηση κύκλων του Συμβουλίου είναι πως “δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθούν όλες οι συζητήσεις”, ούτε τώρα ούτε όταν ολοκληρωθούν, ενώ ο στόχος όπως έχει περιγραφεί είναι “το χρέος να καθίσταται βιώσιμο με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα κατά το διάστημα της παραμονής και της αποπληρωμής του ΔΝΤ από την Ελλάδα”.
Στην περίπτωση που το ΔΝΤ επιμείνει στον ακριβή προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων, δηλαδή αυτών που θα εκτελεστούν μετά το 2018 και την επιτυχή ολοκλήρωση του συνόλου του ελληνικού προγράμματος κάνουν λόγο για “προσδιορισμό τριών μακροοικονομικών σεναρίων με κάποιο ‘ποσό επικεφαλίδα’ το οποίο θα αναφέρεται μόνο στα κείμενα του ΔΝΤ και όχι στα αντίστοιχα κοινοτικά”.
Κοινώς, το ΔΝΤ θα πει στο διοικητικό του συμβούλιο ότι “από αυτά που προτείνουν οι Ευρωπαίοι θα προκύψει η ακόλουθη μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους με το μεσοπρόθεσμο πακέτο παρέμβασης”, αλλά αυτό δεν θα ανακοινωθεί επισήμως από το eurogroup - θα αποτελεί “μονομερή”, υποτίθεται προσδιορισμό του ΔΝΤ.
Σε σχέση τέλος με τη συζήτηση που επιχειρεί να ανοίξει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών για τα μελλοντικά πρωτογενή πλεονάσματα, το σχόλιο των Βρυξελλών είναι ότι το πρόγραμμα που υπέγραψε η ελληνική πλευρά λέει 3,5% “στο μεσοπρόθεσμο διάστημα” και μεσοπρόθεσμο διάστημα δεν μπορεί να νοηθεί “τίποτα λιγότερο της τετραετίας”.