Ο Πρωθυπουργός σχεδιάζει πως θα διαχειριστεί και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό την απόφαση να κλείσει με κάθε τρόπο η αξιολόγηση, όπως επισήμανε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με την Μάρα Ζαχαρέα, o επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ του σταθμού Πέτρος Μποτσαράκος.
Στο εσωτερικό, συγκαλεί την κοινοβουλευτική Ομάδα την Τετάρτη για να παρουσιάσει το αφήγημα της ρύθμισης του χρέους και των προοπτικών που διανοίγονται. Ενα "μασάζ" δηλαδή στους βουλευτές για να περάσουν χωρίς αντιδράσεις τα νέα μέτρα.
Ο Σόιμπλε όμως έβαλε ξανά πάγο στον κ. Τσίπρα για το χρέος, αλλα και στον Ντράγκι για την ποσοτική χαλάρωση, όπως και στην Κομισιόν για την δημοσιονομική χαλάρωση.
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση επιδιώκει να διαμορφωθεί μια συμμαχία που θα πιέσει το ΔΝΤ να μπει στο πρόγραμμα ώστε να προχωρήσει και η λύση για το χρέος. Όμως εκεί υπάρχουν πολλά καυτά μέτωπα.
ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΕ ΤΟ ΔΝΤ
Κατ΄ αρχήν θα υπογράψει Μνημόνιο με το ΔΝΤ που θα τρέχει παράλληλα με το τρίτο Μνημόνιο. Όμως, το ΔΝΤ ζητά αφορολόγητο 5.000 ευρώ, κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις , δηλαδή κανείς από τους σημερινούς συνταξιούχους να μην παίρνει πάνω από 1.200 ευρώ και κατάργηση των 120 φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα. Αν καθυστερήσει η οριστική λύση για το χρέος θα παραμείνει η δέσμευση για υψηλά πλεονάσματα 3,5% τα επόμενα χρόνια, άρα πάμε με μαθηματική ακρίβεια σε πρόβλεψη για νέα μέτρα!
ΝΔ: ΑΝΟΙΧΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΥΤΑ ΜΕΤΩΠΑ
Στη Νέα Δημοκρατία, όπου σήμερα είχαμε αλλαγή σκυτάλης στην εκπροσώπηση με τον Βασίλη Κικίλια να αναλαμβάνει καθήκοντα εκπροσώπου, ανώτατη πηγή έλεγε στους δημοσιογράφους ότι «υπάρχει αβεβαιότητα για το αν θα κλείσει η αξιολόγηση ως τις 5 Δεκεμβρίου».
Όπως επισημαίνεται, υπάρχουν καθυστερήσεις στην διαπραγμάτευση για το χρέος, το QE (δηλαδή στην ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση) και στην εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών.
Υπάρχει ανησυχία ακόμη από τις δηλώσεις αναλυτών για 4ο Μνημόνιο και υπογραμμίζεται πως λόγω όλων αυτών χρειάζεται επειγόντως πολιτική αλλαγή μέσα από εκλογές "για να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση των μεταρρυθμίσεων και όχι των συνιστωσών".