Βηματισμούς προς τα πίσω κάνει η κυβέρνηση στα Εργασιακά, προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Όπως επισήμανε η δημοσιογράφος του Star, Κατερίνα Παναγοπούλου «ενώ μέχρι τώρα η ελληνική πλευρά είχε καταφέρει να παρατείνει τη συζήτηση για τις ομαδικές απολύσεις, μετά την απόφαση του ευρωδικαστηρίου, μετά από απαίτηση κυρίως του ΔΝΤ, το θέμα θα συζητηθεί και θα ληφθούν αποφάσεις και χωρίς απόφαση του δικαστηρίου».

Ουσιαστικά η τρόικα θέλει να απεμπλακεί το κράτος από την όποια παρέμβαση σε τυχόν ομαδικές απολύσεις. Η τελευταία γραμμή άμυνας του Υπουργείου Εργασίας θα είναι να αναλάβει κάποια άλλη ανεξάρτητη αρχή- όπως ο ΟΑΕΔ για παράδειγμα- την όποια προέγκριση των απολύσεων.

Όμως το σημαντικό είναι ότι η τρόικα θέλει το όριο να πάει από το 5% που είναι σήμερα στο 10%. Απ’ ότι φαίνεται οι δύο πλευρές καταλήγουν ως αντίβαρο σε ομαδικές απολύσεις να πηγαίνει μία εταιρία σε part time ωράριο, όταν αντιμετωπίζει οικονομική δυσχέρεια.

Η Έφη Αχτσιόγλου είχε κάνει δεκτή την πρόταση της Επιτροπής Σοφών για μειωμένο ωράριο σε εργαζομένους που κινδυνεύουν με ομαδικές απολύσεις, αλλά το ζήτημα είναι, η παράμετρος που λέει ότι τα χρήματα που θα υπολείπονται από τον μισθό θα τα συμπληρώνει το κράτος. Ποιό κράτος; Αυτό που δεν έχει λεφτά να δώσει ούτε επιδόματα ούτε σε ανέργους; Είναι ένα ρητορικό ερώτημα.