​Από τα θεωρεία της Βουλής, παρακολούθησαν σήμερα την ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας που ήταν αφιερωμένη στη μέρα μνήμης και τιμής για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, οι συγγενείς του Διομήδη Κομνηνού.

182411.jpg
Η Τασία Χριστοδουλοπούλου είπε από το βήμα «Από τα θεωρεία της Βουλής παρακολουθούν τη συνεδρίαση η αδελφή του πρώτου νεκρού των γεγονότων του Πολυτεχνείου, του 17χρονου τότε μαθητή, Διομήδη Κομνηνού, που έπεσε νεκρός τη νύχτα της 16ης Νοεμβρίου, η κ.Χάρις Μαρία Θεοχαροπούλου με τον γιο της Διομήδη. Αιωνία του η μνήμη και όλων των θυμάτων».

Οι παρευρισκόμενοι βουλευτές χειροκρότησαν δυνατά στη μνήμη του Διομήδη Κομνηνού.

16.jpg

Λίγα λόγια για το πρώτο θύμα του Πολυτεχνείου
Ο Διομήδης Κομνηνός πέρασε τα μαθητικά του χρόνια στην Αθήνα, ενώ διέμενε στην οδό Λευκάδος 7. Είχε περάσει τις εισαγωγικές εξετάσεις του Πολυτεχνείου με ψηλούς βαθμούς μόλις πριν του θάνατό του.

diomidis.jpg
Τη νύχτα της 16ης Νοεμβρίου 1973, αστυνομικές δυνάμεις ήρθαν αντιμέτωπες με εκατοντάδες διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί εντός και εκτός του προαυλίου του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων. Ο Κομνηνός ήταν μαθητής λυκείου μέσα στο Πολυτεχνείο, ενώ αργότερα ενώθηκε με άλλους μαθητές και φοιτητές στη γωνία 3ης Σεπτεμβρίου, Μάρνη και Αβέρωφ, μεταφέροντας τραυματίες. Τραυματίστηκε και ο ίδιος θανάσιμα στην καρδιά από πυρά που έριξαν, σκοπεύοντάς τον από απόσταση 10 μέτρων άνδρες της φρουράς του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Μεταφέρθηκε από διαδηλωτές και τον γιατρό Αντώνη Κοντόπουλο στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του ΕΕΣ και από εκεί, νεκρός πλέον, στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών (μετέπειτα Γενικό Κρατικό).

Μια αιματοβαμμένη σκισμένη μπλούζα που βρίσκεται στην αίθουσα με τα εκθέματα από την ημέρα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, είναι εκείνη που φορούσε ο 17χρονος το μοιραίο βράδυ. Προς τιμήν του το 9ο Δημοτικό Σχολείο Πετρούπολης ονομάστηκε «9ο Δημοτικό Σχολείο Πετρούπολης Διομήδης Κομνηνός».