​Ο Συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Βασίλης Κικίλιας, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση σχετικά με τα χθεσινοβραδινά επεισόδια, στον καταυλισμό της Σούδας Χίου.

«Για πολλοστή φορά γίναμε χθες το βράδυ μάρτυρες νέων επεισοδίων στους καταυλισμούς προσφύγων - μεταναστών, με πρωτοφανείς καταστροφές. Τα επεισόδια στη Σούδα της Χίου, είχαν ως τραγικό απολογισμό φωτιές εντός του καταυλισμού, φωτιές σε γειτονικά σπίτια, καμένα αυτοκίνητα και καταστήματα.

Τραγικότερο όλων; H κατοχή ηλεκτρικού εξοπλισμού taser από μετανάστες, η οποία έκανε πολύ δύσκολη την προσπάθεια των Μ.Α.Τ. να τους αναχαιτίσουν. Όπως και το γεγονός ότι οι κάτοικοι της περιοχής αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν σίδερα και ξύλα, προκειμένου να αμυνθούν και να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.

Η Νέα Δημοκρατία έχει επανειλημμένως επισημάνει την ανάγκη διαχωρισμού προσφύγων και μεταναστών, αλλά και αυτή της έγκαιρης στελέχωσης των καταυλισμών με κατάλληλο διοικητικό προσωπικό και, κυρίως, τον ορισμό ενός υπευθύνου ανά καταυλισμό στον οποίο θα αποδίδεται και η ευθύνη.

Τι άλλο πρέπει να γίνει για να αποφασίσει επιτέλους η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να πράξει τα αυτονόητα;

Μέχρι πότε οι ιδεοληψίες μιας ανίκανης, δήθεν ανθρωπιστικής Κυβέρνησης, θα γίνονται εμπόδιο στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των συμπολιτών μας; Δεν επιτρέπεται άλλη ανοχή!».

Σχετικά με τα χθεσινά επεισόδια στο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στη Σούδα της Χίου, ανακοίνωση εξέδωσε και το Ποτάμι, διερωτώμενο μάλιστα στο τέλος, «υπάρχει κυβερνητική απόφαση για μετατροπή των νησιών μας σε αποθήκες ψυχών;».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η κατάσταση στα νησιά είναι και πάλι δραματική: η Χίος φιλοξενεί 4.144 πρόσφυγες και μετανάστες με δυνατότητα φιλοξενίας 1.100, η Σάμος 2.686 αντί 850 και η Κως 2.004 σε hot spot χωρητικότητας 1.000! Σήμερα, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου βρίσκεται διπλάσιος αριθμός από όσους μπορούν να φιλοξενηθούν, με προφανή τα ζητήματα στοιχειώδους διαβίωσης γι’ αυτούς τους ανθρώπους αλλά και τα αντίστοιχα ζητήματα ασφάλειας για τους νησιώτες.

Ο «αναβαθμισμένος» Υπουργός κ. Μουζάλας, αντί να ισχυρίζεται αφελώς ότι η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία θα καταπέσει σε περίπτωση που απομακρυνθούν οι πρόσφυγες από τη Χίο, οφείλει να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα το πρόβλημα.

Κι εμείς, το Ποτάμι, τον καλούμε να συνεργαστεί με τις τοπικές κοινωνίες των νησιών κι όχι να τις ‘παγιδεύει’, προχωρώντας ταυτόχρονα με γοργά βήματα στην εξαγγελθείσα από τον ίδιο αναδιανομή των προσφύγων και μεταναστών σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Αλλιώς, ας μας απαντήσει ξεκάθαρα: υπάρχει κυβερνητική απόφαση για μετατροπή των νησιών μας σε αποθήκες ψυχών;»