​«Η Κομισιόν είναι ενήμερη για τη κατάσταση της ασφάλειας στα ελληνικά νησιά και τους πιθανούς κίνδυνους και ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει επανειλημμένα επικοινωνήσει με τις ελληνικές Αρχές για το θέμα της ασφάλειας του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO)», δηλώνει από τις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτό, μετά τις ταραχές των τελευταίων ημερών.

Η Νατάσα Μπερτό συμπλήρωσε λέγοντας πως η «ΕASO έχει λάβει σειρά μέτρων για τη βελτίωση της ασφάλειας τοποθετώντας επιπλέον προσωπικό ασφαλείας και αναβαθμίζοντας τις υποδομές ασφαλείας στα Hotspot».

«H Κομισιόν είναι ενήμερη για τα γεγονότα στη Χίο και συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση, όμως η ασφάλεια στα ελληνικά νησιά αποτελεί ευθύνη των ελληνικών Αρχών και πρέπει να μεριμνήσει γι’ αυτήν» δήλωσε, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προβλέψει την μελλοντική στάση άλλων κρατών μελών και για το κατά πόσο θα αποφασίσουν να ακολουθήσουν την πορεία του Βελγίου, αποσύροντας τους ειδικούς από τα νησιά. Σημείωσε ωστόσο, ότι αυτή τη στιγμή τα hotspot είναι υποστελεχωμένα, καθώς λείπουν ακόμα 44 ειδικοί για την υποστήριξη της προσπάθειας αποσυμφόρησης των νησιών.

Για το ζήτημα της ασφάλειας στα νησιά, ο Επίτροπος Αβραμόπουλος είχε στείλει και επιστολή στον Γιάννη Μουζάλα στις 4 Νοεμβρίου τονίζοντας πως τα κράτη μέλη της ΕΕ χρειάζονται εγγυήσεις για την προστασία και την ασφάλεια του προσωπικού που στέλνουν, ενώ πίεσε για «άμεση βελτίωση των συνθηκών».

του Θάνου Αθανασίου, Βρυξέλλες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: De Standaard:Υφυπουργός παίρνει πίσω τους ειδικούς για θέματα ασύλου που βρίσκονται στην Ελλάδα

ΚΟΛΑΣΗ η Χίος! Στάχτη και αποκαΐδια το κέντρο μεταναστών στη Σούδα