Την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για τις δηλώσεις Ομπάμα εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε έκτακτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών (briefing) σήμερα το βράδυ.
Ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε «παγκόσμιας σημασίας γεγονός» την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, και υποστήριξε ότι «η Ελλάδα βγήκε από την καταστροφική απομόνωση 2010-14», υπενθύμισε ότι την Ελλάδα επισκέφθηκαν πρόσφατα ο Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κ.α. και πρόσθεσε ότι «στόχος είναι να βγάλουμε την κοινωνία από εκεί που την άφησαν οι καταστροφικές διακυβερνήσεις ΝΔ- ΠΑΣΟΚ».
Ο ίδιος πάντως απέφυγε να ρίξει «λάδι στην φωτιά» σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις Σόιμπλε, τονίζοντας: «Να σταθούμε στην πολύ συγκεκριμένη απόφαση στις 24/5 ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να συζητηθούν- και το έχει πει και ο κ. Σόιμπλε σε παλιότερες δηλώσεις του - και εν συνεχεία να διευκρινιστούν τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους». Χαρακτήρισε μάλιστα «πολύ καλές» τις πιθανότητες «να έχουμε θετικές ειδήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου».
Απαντώντας επίσης σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει plan b, εφόσον δεν υπάρξουν τελικά μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος: «Έχουν διαμορφωθεί συσχετισμοί στην Ευρώπη που είναι άκρως ευνοϊκοί. Πιστεύω ότι μέχρι τον Δεκέμβρη θα έχουμε καταφέρει να κλείσουμε την αξιολόγηση και απ�� εκεί και πέρα να συζητήσουμε για βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα».
Υποστήριξε επίσης ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την πορεία των διαπραγματεύσεων, και υπογράμμισε πως παρότι τα ανοιχτά ζητήματα είναι το εργασιακό, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης και το δημοσιονομικό, «θα έχουμε συμφωνία με βάση το χρονοδιάγραμμα».
«Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες που προσπαθούν να ανατρέψουν τις πολιτικές λιτότητας» ανέφερε ακόμα, επισημαίνοντας πως «υπάρχουν υποστηρικτικές δηλώσεις από πολλούς ευρωπαίους αξιωματούχους και είμαστε κοντά στο να συμφωνήσουμε».
Επίθεση στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη:
Με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη σε ραδιοφωνικό σταθμό των ΗΠΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άσκησε έντονη κριτική στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ο κ. Μητσοτάκης για άλλη μια φορά επέμεινε στην καταστροφολογία, την κινδυνολογία, τον απόλυτο μηδενισμό και την προσπάθεια ακύρωσης της πολιτικής της κυβέρνησης. Η συγκεκριμένη γραμμή δεν είναι υπονομευτική για την κυβέρνηση αλλά για την χώρα. Θέλει να προκαλέσει κλίμα αποσταθεροποίησης της χώρας ζητώντας συνεχώς εκλογές και ενώ και ο Μπαράκ Ομπάμα αναγνωρίζει την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης» ισχυρίσθηκε.
Κυπριακό: Να υπάρξει πρώτα συμφωνία των δύο κοινοτήτων πριν πάμε σε Διάσκεψη
Για το Κυπριακό, για το οποίο προηγήθηκε συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τζανακόπουλος υπενθύμισε την σταθερή θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι πρέπει «να υπάρξει πρώτα μια διμερής συμφωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων και στη συνέχεια να περάσουμε σε πενταμερή διάσκεψη», ενώ τόνισε ότι πάγια θέση είναι και ότι το πρόβλημα δεν είναι διμερές, αλλά διεθνές. «Αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί» κατέληξε στη σχετική αναφορά για την διάσκεψη.