Πλήρως ενήμερα είναι τα δάνεια που έλαβε το ΚΚΕ, δήλωσε ο υπεύθυνος Οικονομικών του κόμματος, Νίκος Σοφιανός, στην κατάθεσή του, που ολοκληρώθηκε, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής η οποία διερευνά τη νομιμότητα των δανείων κομμάτων και Μέσων Ενημέρωσης από τις Τράπεζες.
Επεσήμανε ακόμα, ότι στην Εθνική Τράπεζα σήμερα το υπόλοιπο είναι 7.093.641 ευρώ, ενώ της Αττικής Τράπεζας είναι της τάξεως του 1.300.000 ευρώ.
Όπως ανέφερε ο κ. Σοφιανός, τα δάνεια του ΚΚΕ καλύφθηκαν με εγγυήσεις μεγαλύτερης αξίας από το ύψους τους, τονίζοντας ότι για το δάνειο που πήρε από την Εθνική, δόθηκε ως εγγύηση η κρατική χρηματοδότηση (σ.σ. όπως συνέβη δηλαδή με τα δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), ενώ για το δάνειο της Τράπεζας Αττικής, μπήκε υποθήκη το εννιαόροφο ιδιόκτητο ακίνητο της οδού Βερανζέρου.
«Πήραμε τα δάνεια για να καλύψουμε τους εργαζόμενους και σε μισθούς και σε αποζημιώσεις στην εκδοτική μας δραστηριότητα», υποστήριξε ο υπεύθυνος Οικονομικών του ΚΚΕ.
Ο κ. Σοφιανός διαβεβαίωσε, ότι έχουν λυθεί κάποιες επιμέρους δυσκολίες που υπήρχαν για την αποπληρωμή τους και πρόσθεσε ότι γίνεται προσπάθεια να μειωθούν πιο γρήγορα, με την πώληση ακινήτων που έχει στην ιδιοκτησία του το ΚΚΕ.
Ο κ. Σοφιανός χαρακτήρισε κατακριτέο ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μετά το 2011, δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ για τα δάνειά τους, σημειώνοντας ότι θα κληθεί ο ελληνικός λαός να τα πληρώσει.
«Είναι ηθικό και έντιμο ένα κόμμα να κουρεύει κατά 60% τα δάνειά του, ενώ υπάρχει εμπράγματη ασφάλεια;» ρωτήθηκε από βουλευτές της ΝΔ.
«Κανένα δάνειο του ΚΚΕ δεν έχει κουρευτεί. Είμαστε αντίθετοι στο κούρεμα. Εμείς καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση για να κουρευτούν τα δάνεια των πολιτών, αλλά και κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση το αρνήθηκαν», απάντησε ο κ. Σοφιανός.