Με μία συγκλονιστική ομιλία, κατά την οποία αποθέωσε την Ελλάδα για τον ρόλο της στη διαμόρφωση του δυτικού πολιτισμού, αποχαιρετά την Ελλάδα ο Μπάρακ Ομπάμα.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος ξεκίνησε την ομιλία του με... «γεια σας, καλησπέρα»! Ευχαρίστησε τους Έλληνες για τη «θερμή και γενναιόδωρη υποδοχή» και πρόσθεσε: «Είδα την θρυλική φιλοξενία (είπε χαρακτηριστικά: “philoxenia”) του ελληνικού λαού».
Ο ίδιος, ξεκαθάρισε πως ήθελε πολύ να έρθει στο τελευταίο του ταξίδι στη χώρα μας: «Έπρεπε να δω την Ακρόπολη, τον Παρθενώνα αλλά και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για όλα αυτά που έχει προσφέρει αυτή τη χώρα στον κόσμο. Αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας».
«Θυμήθηκα τις τραγωδίες του Ευριπίδη, τον Θουκυδίδη, τον Σωκράτη, τον Αριστοτέλη» είπε ο -εραστής της αρχαίας Ελλάδας- Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος φυσικά επιστράτευσε και το χιούμορ του για να μιλήσει για τους Έλληνες στην Αμερική: «Οι ΗΠΑ ευγνωμονούν τους Έλληνες που μας τιμούν με τη φιλία τους. Και ειδικά τους Ελληνοαμερικανούς. Θα τους βρει κανείς στην greek town! Με τη φουστανέλα (γελάει), γιορτάζουμε μαζί τους την Εθνική Επέτειο μαζί με σπανακόπιτα (το είπε στα ελληνικά) και greek ούζο»! Μάλιστα, ο Μπάρακ Ομπάμα έκανε (ως φαν του μπάσκετ) ειδική αναφορά στον σταρ των Μιλγουόκι Μπακς Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος –όπως είπε- «βελτιώνεται όλο και περισσότερο κάθε χρόνο».
«Στους βράχους αυτής της πόλης γεννήθηκε πριν από 25 αιώνες μια νέα ιδέα: η Δημοκρατία»
«Εδώ ακριβώς, πριν από 25 αιώνες στους βραχώδεις λόφους αυτής της πόλης γεννήθηκε μια νέα ιδέα: η δημοκρατία (το είπε στα ελληνικά). Το κράτος (πάλι στα ελληνικά), η ισχύς που κυβερνά. Που προέρχεται από τον λαό. Η έννοια ότι είμαστε πολίτες και όχι δούλοι. Η ιδιότητα του πολίτη, ότι έχουμε δικαιώματα και ευθύνες και πως είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στον νόμο. Όλες αυτές είναι έννοιες που γεννήθηκαν σε αυτή τη γή» είπε ο Μπάρακ Ομπάμα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι οι πρώτες μορφές δημοκρατίας στην αρχαία Ελλάδα δεν ήταν τέλειες αλλά «το ίδιο συνέβη και στις ΗΠΑ».
«Οι νόμοι ήταν γραμμένοι σε πέτρες ώστε όλοι να μπορούν να τους δουν. Υπήρχε ένα κράτος δικαίου, υπήρχαν δικαστήρια. Οι πολιτικοί βέβαια δεν ήταν πάντα ευτυχισμένοι διότι αυτές οι πέτρες μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να εξοριστούν» πρόσθεσε χαμογελώντας ο Ομπάμα.
Συνεχίζοντας, ο Ομπάμα υπογράμμισε πως υπήρξαν στη συνέχεια των αιώνων πολλές μορφές διακυβέρνησης, με τις νέες μορφές να δίνουν χώρο στη δύναμη και την ισχύ.
«Ωστόσο», είπε και χειροκροτήθηκε, «η φλόγα (της δημοκρατίας) άναψε για πρώτη φορά εδώ στην Αθήνα και δεν έσβησε ποτέ».
Η αναφορά για τον Παλαιών Πατρών Γερμανό και την Επανάσταση του 1821
«Σε δύσκολους καιρούς, όπως και σήμερα, αυτά τα ιδανικά αμφισβητούνται. Μας είπαν κάποιοι ότι κάποιες κουλτούρες , κάποιοι πολιτισμοί, δεν μπορούν να έχουν δημοκρατία και θέλουν απολυταρχικά καθεστώτα. Μετά από 8 χρόνια στην προεδρία των ΗΠΑ μπορώ να πω ότι κάθε χώρα ακολουθεί το δικό της μονοπάτι. Ωστόσο, πιστεύω ότι η θεμελιώδης επιθυμία να έχει κανείς τον έλεγχο της δικής του ζωής του και να είναι ένα κομμάτι μιας ευρύτερης κοινότητας είναι παγκόσμια» σημείωσε ο Ομπάμα.
«Γι’ αυτό, κάποτε ένας Έλληνας ιερέας ύψωσε το λάβαρο της Επανάστασης των Ελλήνων και ενέπνευσε τους πάντες σε όλο τον κόσμο» είπε καταχειροκροτούμενος ο Ομπάμα.
«Οι αρχές της δημοκρατίας ήταν και είναι αυτές που μας εμπνέουν. Αυτή ήταν η δική μου εξωτερική πολιτική κατά τη διάρκεια της 8ετίας μου» πρόσθεσε.
Συνεχίζοντας, ο Ομπάμα τόνισε ότι ως πρόεδρος των ΗΠΑ δούλεψε και με χώρες που δεν είχαν δημοκρατικά καθεστώτα ή βρίσκονταν σε φάση μετάβασης προς τη δημοκρατία και υπογράμμισε πως «η ιστορία μας έχει δείξει ότι οι χώρες με δημοκρατικές κυβερνήσεις έχουν πιο σταθερή πορεία. Οι δημοκρατικές κοινωνίες σημαίνουν ευημερία».
«Δημοκρατία ίσον όχι πόλεμοι»
Ο Ομπάμα στη συνέχεια τόνισε πως η δημοκρατία είναι το ισχυρότερο όπλο κατά του πολέμου.
«Η ιστορία των τελευταίων 2 αιώνων καταδεικνύει ότι οι δημοκρατίες δεν θα πολεμήσουν η μία την άλλη. Άρα, περισσότερες δημοκρατίες σημαίνει περισσότερη ασφάλεια για όλους, για όλον τον κόσμο» σημείωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο ίδιος έκανε αναφορά στη σημαντική συμμαχία και φιλία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, τονίζοντας πως «είναι πιο σταθερή από ποτέ».
Παράλληλα, έστειλε και ένα μήνυμα προς τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπογραμμίζοντας με νόημα: «Είμαι αισιόδοξος ότι οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες στο ΝΑΤΟ».
«Η γενναιοδωρία των Ελλήνων απέναντι στους πρόσφυγες ενέπνευσε τον κόσμο»

Στη συνέχεια, ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε στη γενναιοδωρία των Ελλήνων όσον αφορά στο προσφυγικό ζήτημα.
«Στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αποκλεισμοί. Η γενναιοδωρία των Ελλήνων απέναντι στους πρόσφυγες ενέπνευσε τον κόσμο. Μόνο μια συλλογική απάντηση θα δώσει τέλος στο βάρος αυτών των ανθρώπων. Γι’ αυτό και πρέπει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των κρατών σε τέτοιες προκλήσεις» είπε χαρακτηριστικά.
«Σε μια πολυφυλετική χώρα, η Δημοκρατία μπορεί να είναι περίπλοκη αλλά είναι καλύτερη από οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική»
Ο Αμερικανός Πρόεδρος συσχέτισε ακόμη, τη Δημοκρατία και την Επιστήμη, αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή. Όπως είπε, «ο δημοκρατικός διάλογος επιτρέπει στην επιστήμη να ανθίσει».
Στη συνέχεια είπε: «Η Δημοκρατία, όπως και όλοι οι θεσμοί είναι ατελείς, μπορεί να είναι αργοί. Οι πολιτικοί είναι αντιδημοφιλείς στις δημοκρατίες, ανεξαρτήτως κόμματος. Γιατί οι δημοκρατίες απαιτούν συμβιβασμούς. Σε μια πολυφυλετική κοινωνία, όπως οι ΗΠΑ, η δημοκρατία μπορεί να είναι μια περίπλοκη ιστορία, αλλά είναι καλύτερη από οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική, γιατί μπορούμε να δουλεύουμε ειρηνικά».
Ο Ομπάμα επισήμανε ότι «καλωσορίζουμε ανθρώπους από όλες τις θρησκείες», γιατί «είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο Θεό». Συνέχισε λέγοντας: «Εδώ, όπου γεννήθηκε η δημοκρατία, διατρανώνουμε για άλλη μια φορά τις ιδέες και τους θεσμούς επί των οποίων εδράζεται ο βίος μας: ελευθερία έκφρασης, ελευθεροτυπία, ελευθερία στα θρησκευτικά «πιστεύω», το κράτος δικαίου, ο διαχωρισμός εξου��ιών».
«Δεν θα μπορούσα να έχω περισσότερες διαφωνίες από όσες έχω με τον Τραμπ»
«Έχουμε πολλές διάφορές με τον νεοκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ, δεν θα μπορούσα να έχω περισσότερες, αλλά η αμερικανική δημοκρατία είναι ισχυρότερη από κάθε άτομο. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε την ομαλότερη μετάβαση» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα και πρόσθεσε: «Όσο κρατάμε την πίστη μας στον λαό και στη Δημοκρατία, το μέλλον μας δεν είναι σε κίνδυνο».
Κατέληξε λέγοντας: «Οι πολίτες πρέπει να είναι ελεύθεροι να επιλέγουν τους ηγέτες τους».
«Η ανισότητα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις»
«Οι ανισότητες είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τις οικονομίες και τη Δημοκρατία μας» δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος και πρόσθεσε:
«Θεωρώ την ανισότητα ως προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής. O κόσμος ξέρει ότι η οικονομία μας γίνεται “ο θάνατός σου, η ζωή μου”. Ο κόσμος αισθάνεται ότι χάνει τον έλεγχο και αντιδρά».

Μετά εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η καλύτερη ελπίδα για πρόοδο σχετίζεται με «τις ανοιχτές αγορές και φυσικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία».

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα πλεονεκτήματα μια παγκοσμιοποιήμενης οικονομίας θα φτάσουν ταχύτερα στους ανθρώπους» επισήμανε.
«Η επίσκεψή μου αποσκοπούσε και στο ��α καταδείξω στον κόσμο τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στην Ελλάδα»
Στις θυσίες των Ελλήνων αναφέρθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα, εκφράζοντας την συμπαράσταση του και την αμέριστη κατανόηση του για τις δυσκολίες με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπος ο ελληνικός λαός. Ξεκίνησε λέγοντας:
«Όταν ανέλαβα καθήκοντα, ήταν η χειρότερη εποχή, με μια μεγάλη ύφεση. Ζητήσαμε από τους πιο πλούσιους Αμερικανούς να πληρώσουν περισσότερους φόρους, περάσαμε πολλές μεταρρυθμίσεις. Ενισχύσαμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα ώστε να αποφύγουμε μια νέα κρίση». Και πρόσθεσε: «Το 1ο βήμα είναι να μπουν τα θεμέλια για επιστροφή στην ανάπτυξη και να λυθούν τα προβλήματα με τις θέσεις εργασίας. Ο κόσμος δεν κατανοεί τον πόνο που προκαλούν αυτά τα προβλήματα»
«Εδώ στην Ελλάδα καταλαβαίνω ότι υπάρχει μια κατάσταση μεταρρυθμίσεων. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα ήταν ένα μίγμα εσωτερικών και εξωτερικών δυνάμεων. Γνώριζα τις θυσίες που κάνουν οι Έλληνες» είπε ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ.
«Θα συνεχίσω να τονίζω προς τους πιστωτές της Ελλάδας ότι πρέπει να ληφθούν τα μέτρα που χρειάζονται για να έχει η χώρα ξανά μια βιώσιμη οικονομία» πρόσθεσε και κατέληξε:
«Σκοπός της επίσκεψης μου ήταν να αναδείξω τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και να να καταδείξω στον κόσμο τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στην Ελλάδα. Συγχαίρω τον Αλέξη Τσίπρα για τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που κάνει για την ανάκαμψη της χώρας και εκφράζω την υποστήριξη των ΗΠΑ».
«Δεν πρέπει να μεταναστεύετε για να βρείτε δουλειά. Πρέπει να μείνετε εδώ και να μεγαλουργήσετε. Η Δημοκρατία γίνεται απλούστερη όταν όλοι τρώνε το ίδιο φαγητό και λατρεύουν τον ίδιο Θεό», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα.
«Ο κόσμος μας διέρχεται μία περίοδο αλλαγής»
«Ζούμε σε μια νέα πραγματικότητα, όπου οι κοινωνίες συγκρούονται και κάποιοι θα ζητήσουν καταφύγιο στις σέχτες και τον εξτρεμισμό. Σε μια εποχή που μπορούμε να δούμε τι κάνει ο καθένας σε κάθε πλευρά του πλανήτη, και όμως οι πολίτες νιώθουν απομακρυσμένοι από τις κυβερνήσεις τους» τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος και συνέχισε:
«Ως Πρόεδρος των ΗΠΑ προώθησα τη λογοδοσία και τη διαφάνεια, λάβαμε μέτρα κατά της διαφθοράς. Οι κυβερνήσεις συνεργάζονται, εμείς ενισχύσαμε την κοινωνία των πολιτών, επενδύσαμε στους νέους επιχειρηματίες. Η ελπίδα και η αναγέννηση στις κοινωνίες θα αρχίσει από τους νέους».
«Φιλότιμο… το βλέπω κάθε μέρα και μου δίνει ελπίδα»
«Πιστεύω ότι ο κόσμος μας διέρχεται μία περίοδο σημαντικών αλλαγών. Φυσικά υπάρχει αβεβαιότητα. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον» είπε στη συνέχεια ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος τόνισε πως η ιστορία δεν είναι μια γραμμική διαδικασία.
«Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την πρόοδο. Η πρόοδος πρέπει να κερδηθεί. Πιστεύω όμως ότι η ιστορία είναι αυτή που μας γεμίζει ελπίδα. 25 αιώνες μετά από την αθηναϊκή δημοκρατία και 250 χρόνια μετά τη γέννηση του αμερικανικού έθνους, η πιστή μου και η πεποίθησή μου είναι ότι τα δημοκρατικά μας ιδεώδη και οι αξίες μας είναι πιο ισχυρά από ποτέ» τόνισε ο Ομπάμα και πρόσθεσε: «Ο Λούθερ Κινγκ είχε δίκιο όταν έλεγε ότι η αψίδα των δικαιωμάτων σχετίζεται με την δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη είναι το κλειδί».
«Είμαστε όλοι άνθρωποι κάτω από τον ίδιο ήλιο, ερωτευόμαστε με το ίδιο φεγγάρι»
Ο Ομπάμα υπογράμμισε πως γνώρισε ανθρώπους σε κάθε μέρος του κόσμου που παρά τις διαφορές μεταξύ τους «μου έδειξαν ότι έχουμε τις δυνατότητες να δούμε ο ένας τον άλλο σαν καθρέπτη του εαυτού μας».
Συνεχίζοντας έστειλε ένα πολύ δυνατό, παγκόσμιο μήνυμα για το προσφυγικό: «Είμαστε όλοι άνθρωποι. Ζούμε κάτω από τον ίδιο ήλιο. Ερωτευόμαστε κάτω από το ίδιο φεγγάρι. Όπως οι γυναίκες και οι άνδρες που φτάνουν στην Ελλάδα, μου δίνουν ελπίδα. Πιστεύω ότι υπάρχει σε όλες τις χώρες και τις κοινωνίες περιθώριο για περισσότερο φιλότιμο, αγάπη, σεβασμός και καλοσύνη. Και ένα αίσθημα ότι είμαστε όλοι μαζί για έναν σκοπό».
Κάνοντας μία μικρή παύση, είπε συγκινώντας όλους τους Έλληνες: «Φιλότιμο… το βλέπω κάθε μέρα και αυτό μου δίνει ελπίδα».
«Το πιο σημαντικό αξίωμα είναι του πολίτη»
«Εν τέλει, όλα εξαρτώνται από εμάς. Δεν είναι ευθύνη κανενός άλλου. Το πιο σημαντικό αξίωμα δεν είναι του προέδρου ή του πρωθυπουργού. Είναι του πολίτη» υπογράμμισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.
«Σε αυτό το σπουδαίο αλλά ατελές, πλην αναγκαίο, σύστημα διακυβέρνησης, τη δημοκρατία, η εξουσία και η πρόοδος πάντα θα πηγάζουν από τον δήμο (το είπε στα ελληνικά), από εμάς. Είμαι πεπεισμένος πως όσο μένουμε προσκολλημένοι σε αυτό το σύστημα διακυβέρνησης, το μέλλον μας θα είναι λαμπρό. Σας ευχαριστώ πολύ… Ζήτω η Ελλάς!» κατέληξε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.