Με έναν στίχο του Ελύτη (από το «Άξιον Εστί») κάλεσε ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τον πρόεδρο των ΗΠΑ να συνεχίσει να ασχολείται με την Ελλάδα και μετά την λήξη της θητείας του, κατά την προσφώνησή του προς τιμήν του Μπαράκ Ομπάμα: «Μην λησμονάτε την χώρα μας» τόνισε ο Έλληνας πρόεδρος. «Από την Αθήνα που έχει σύμβολο τον Παρθενώνα, σας παρακαλούμε να συνεχίσετε να αγωνίζεστε για τις ίδιες αρχές σε αυτό το μεγάλο οδοιπορικό που ξεκινήσατε. Η προσωπικότητά σα ς θα συνεχίσει να ακτινοβολεί» είχε αναφέρει προηγουμένως ο Έλληνας πρόεδρος.


Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία ροσφώνηση, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι «ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει ένα τεράστιο κόστος το οποίο δεν οφείλεται στον ίδιο αλλά σε εσφαλμένες πολιτικές λιτότητας», ασκώντας κριτική στους εταίρους της χώρας μας. «Το θίξατε ιδαιτέρως, αλλά εύχομαι ο λόγος σας να αποτελέσει παραίνεση προς τους εταίρους μας» πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διευκρίνισε επίσης ότι «ο ελληνικός λαός παραμένει αταλάντευτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συνεχίζουμε τον αγώνα μας να γυρίσει η ΕΕ στις αρχές και στις αξίες στις οποίες ξεκίνησε». Μάλιστα, ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την συμβολή τους στη νίκη κατά των ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Ποτέ δεν ξεχνάμε την τεράτια συμβολή των ΗΠΑ στον αγώνα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο να μην γίνει η Ευρώπη “σκοτεινή ήπειρος”» τόνισε, υπενθυμίζοντας το σχετικό βιβλίο του Μαρκ Μαζάουερ.

Όσον αφορά το προσφυγικό, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε η Ελλάδα ανταποκρίνεται «με αδιαπραγμάτευτη αξιοπρέπεια στο προσφυγικό ζήτημα. Σεβόμαστε τον πρόσφυγα και τον αντιμετωπίζουμε με όρους ανθρωπισμού και δικαιοσύνης», ενώ υπενθύμισε ότι η έννοια του πρόσφυγα προέρχεται από τον «ικέτη» της αρχαίας Ελλάδας.

Όπως επίσης ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας η Ελλάδα συστρατεύεται στον αγώνα κατά της βάρβαρης τζιχαντιστικής τρομοκρατίας, αλλά για να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία και το προσφυγικό πρέπει να λήξει ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, για το οποίο χρειάζεται αρμονική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας και ΕΕ.

«Ίσως είναι λίγο αργά, αλλά ποτέ δεν είναι πολύ αργά για μια τέτοια προσπάθεια» συμπλήρωσε ο Έλληνας πρόεδρος.

«Καλησπέρα», «στην υγειά σας» και όλα όσα είπε ο Ομπάμα πριν την έναρξη του επίσημου δείπνου στο Προεδρικό Μέγαρο
Φαίνεται πως του άρεσαν τα ελληνικά και κατά την ομιλία του πριν την έναρξη του επίσημου δείπνου στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε τον κόσμο, με μια ακόμη «Καλησπέρα!»
«Σας ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή. Είναι μεγάλη τιμή να βρίσκομαι στην Ελλάδα. Εκ μέρους μου, της αντιπροσωπείας μου και του αμερικανικού λαού, σας ευχαριστώ για τη ζεστασιά που μας δείξατε» είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός Πρόεδρος και πρόσθεσε:
«Η φιλοξενία σας δεν αποτελεί έκπληξη. Όπως είπε ο Περικλής στον περίφημο λόγο του πριν από πολλούς αιώνες και προς την ευγένεια των αισθημάτων μας, βρισκόμαστε σε αντίθεση με πολλούς. Γιατί εμείς επιδιώκουμε να αποκτήσουμε τους φίλους μας όχι ευεργετούμενοι, αλλά ευεργετώντας αυτούς.Και σήμερα έχουμε σίγουρα αισθανθεί την ευεργεσία του ελληνικού λαού».
Ακόμη, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε: «Είμαστε ευγνώμονες για τη φιλία μας με τον ελληνικό λαό. Σήμερα θέλω να ξέρετε ότι όσο προχωράτε μπροστά θα έχετε δίπλα σας τις ΗΠΑ» ενώ έκανε αναφορά και στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
«Θέλω να κλείσω με μια στιγμή της κοινής μας ιστορίας, με ένα γράμμα από το 1821 όταν η Ελλάδα ξεκίνησε τον αγώνα της για την ανεξαρτησία της. Ένας Έλληνας πατριώτης έγραψε μια επιστολή στην αμερικανική κυβέρνηση κάνοντας έκκληση για βοήθεια. Έγρψε ότι παρόλο που μας χωρίζει μια πλατιά θάλασσα, οι αρετές μας είναι ίδιες με των Αμερικανών. Σας θεωρούμε φίλους, συμπατριώτες και αδελφούς» κατέληξε ο Ομπάμα.
Τέλος, κατά την πρόποσή του είπε: «Στις αρετές και τις αξίες που μας ενώνουν από τις δύο άκρες μίας μακράς θάλασσας… «Στην υγειά σας»!